Visste du att världsmästaren i schack inte är en människa?

Visste du att världsmästaren heller inte är en dator? Faktum är att världsmästaren i schack är ett team. Sen Kasparov förlorade mot Deep Blue (IBMs schackdator) 1997, så har det vuxit fram en ny form av schack som kallas ”advanced chess” där ”centaurer” (team av människor och datorer) spelar ”freestyle” mot både de bästa datorerna och mot andra människor. Det regerande laget Intagrand, består av halvbra schackspelare, och vanliga bordsdatorer, men de är superbra på att samarbeta med datorernas analyskraft och använda människors intuitiva och empatiska förmåga.

Googles VD gick i höstas ut och sa att de nu byter fokus från ”mobile first” till ”AI first” (Artificiell Intelligens). I tio år har de alltså fokuserat på att innehåll på Internet ska vara tillgängligt och anpassat för smarta telefoners små skärmar medan man är på språng. Nu menar de alltså att nästa fas handlar om att smart datorkraft ska vara tillgänglig överallt och utföra saker åt oss på ett smart sätt. Och faktum är att AI utvecklingen möjliggör en mängd saker vi inte trott var möjliga. Till exempel självkörande bilar, drönare som levererar varor, robotar som patrullerar parkeringsplatser på natten, lösningen till cancerfall, automatisk översättning mellan världens språk.

Till och med i allmänna nyhetskanaler börjar det nu pratas om nästa våg av smarta datorer och robotar, med en rädsla för att de ska ta våra jobb. AI är en av de absolut starkaste trenderna, som kommer att förändra både hur vi ser på datorer och hur vi ser på samhället. Så ska robotar nu ta över världen? Ska jobben nu försvinna som vid mekaniseringen av jordbruket? Mekaniseringen av jordbruket är kanske mer känd som industrialiseringen, och det uppstod en hel mängd nya jobb i den, men på ett nytt sätt som vi inte var vana vid. Det blir troligen samma sak i detta fall. Repetitiva handlingar och sådant som man gör väldigt mycket, kan med säkerhet en maskinintelligens klara bättre. Men mänskliga förmågor kommer att stiga i värde. Därför behöver vi fundera på vad det är att vara människa och inte att vara maskin.

//Martin Güll

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *