Välfärdsteknologi ger större självständighet

Välfärdsteknologi kan hjälpa till att förbättra livet och öka självständigheten. Ta till exempel mobiltelefoner eller smarta appar som vi kan ladda ned och som underlättar vardagen, både för den som är äldre, har funktionsnedsättningar eller känner att man behöver stöd av något slag.

När det är lättare att få tag på och använda tekniska hjälpmedel gäller det för oss som arbetar inom vård och omsorg att hänga med. Vi måste följa med i utvecklingen och erbjuda hjälpmedel som kan bidra till att våra kunder eller hyresgäster kan vara så självständiga de vill och kan.

Här har vi en spännande sak på gång inom några av Omsorg i Helsingborgs vårdboenden som testar äthjälpmedlet Bestic. Det togs fram av Sten Hemmingsson som ville äta tillsammans med sin familj utan att de skulle behöva mata honom. Med Bestic, som han själv styr, kan han äta i sin egen takt och umgås med familjen vid matbordet. Titta gärna på filmen nedan där Sten visar hur den fungerar.

Riskerar hjälpmedel som Bestic att ersätta personal på våra vårdboenden? Nej, det handlar faktiskt inte alls om det. Tvärtom skulle jag vilja säga att om vi använder tekniska hjälpmedel på ett bra sätt kan det göra att vi får en bättre arbetsmiljö och större möjligheter att använda tiden till att möta varandra som människor.

Bilden togs av Josefin Smulan Liljegren när ett helt gäng var ute och cyklade till GO Höganäs tidigare i år.

Bilden togs av Josefin Smulan Liljegren när ett helt gäng var ute och cyklade till GO Höganäs tidigare i år.

Ett bra exempel på det är våra side-by-side-cyklar som vi har på alla vårdboenden och inom flera andra verksamheter. Med hjälp av cykeln kan även den som inte kan cykla själv, komma ut på en härlig tur tillsammans med personal eller en anhörig.

Vilka smarta hjälpmedel ser du att vi skulle kunna använda mer av? Finns det områden där vi redan nu kan använda oss bättre av tekniken? Kommentera gärna artikeln med dina tankar och idéer.

Stellan Holm är verksamhetschef inom Omsorg i Helsingborg, vilket är stadens egen utförare av stöd och omsorg för äldre och personer med funktionsnedsättningar. Han ansvarar för verksamheterna inom vårdboenden och korttidsboende.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *