Stadsgemensamt digitaliseringsfokus

Hej!

Jag heter Martin och började i den nya rollen som Digitaliseringsdirektör i juni 2016, och sitter i stadsledningsförvaltningens ledningsgrupp. Jag har en bakgrund som affärs- och produktutvecklare, innovations- och projektledare och chef på stora företag som ABB, Telia Sonera, Sony Ericsson, och kommer senast från Skånetrafiken där jag drev ett digitaliseringsprogram. Jag har under hösten samarbetat med utvecklings- och kvalitetscheferna på respektive förvaltning för att sätta en målbild och fokus för stadens digitaliseringsarbete. Inriktning och fokus är nu avstämt i Stadsledningsgruppen.

Vi har satt upp fem fokusområden. Den ambition som vi satt upp för staden är dels att skapa världens smidigaste kommunala service dels att skapa en plattform för världens mest engagerade invånare att kunna delta i staden. Från min avdelning (med IT utveckling och IT drift) vill jag kunna stödja med bra service, med också stödja utveckling med metodstöd och digitala funktioner (tex säkra meddelanden, bokningsfunktion, samarbetsverktyg). Och ett absolut viktigt område är att stödja staden att mobilisera oss i digitalisering, så vi arbetar tillsammans. I det arbetet ser jag framför mig att starta ett antal samverkansgrupper, olika sätt att dela erfarenheter och jobba i projekt ihop.

Jag vill också att vi börjar jobba systematiskt med stadens information och framförallt brukardata. Om vi ska kunna ta utgångspunkt i våra invånares upplevelse och service, måste också datan finnas samlad om dem, inte inlåsta i system som ofta är fallet. Ibland är det vi själva som inte varit tydliga med krav, vi behöver bli mer konstruktiva här, och ibland är det våra leverantörer som låser in informationen. En aktivitet är därför att ta fram en modell för stadens data, och en kravställning kring datatillgång i våra upphandlade avtal, på samma sätt som miljökrav eller sociala krav. Ska vi kunna erbjuda bra service och även ta del av utvecklingen inom tex Artificiell intelligens, så är det helt centralt att frigöra den data som finns i staden.

Så fritt blås mellan oss i staden, både system och människor, och var nyfikna, så har vi alla möjligheter att utvecklas och ha riktigt kul på jobbet dessutom! Ser fram emot det.

//Martin Güll

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *