Sociala medier kan ge äldre ett rikare liv

Visste du att…

Internet, Facebook, Instagram och andra sociala medier kan ge äldre ett rikare liv, och motverka ensamhet, nedstämdhet och isolering, detta visar forskning vid Umeå universitet. Läs mer här  

Vem vill…

Vi som arbetar inom äldreomsorgen bör vara lyhörda för de äldres behov. Nu när det finns så mycket lätt åtkomlig teknik bör vi använda den på bästa sätt. Det sociala behovet är individuellt som allt annat. För vissa passar stadens olika dagverksamheter ypperligt eller de fysiska sociala aktiviteter som vi kan erbjuda. För andra kan en helt ny värld öppna sig om de får tillgång till internet och får lära sig att använda det.

Varför inte…

Fler och fler äldre använder sig i dag av IT, en del äldre skulle behöva lite stöd och uppmuntran för att våga prova. Det finns möjligheter för dig som arbetar inom äldreomsorgen att vara den som uppmuntrar och stöttar, visa att det inte är farligt. Tänk vad häftigt om du lyckas hjälpa Asta att få en daglig kontakt med sina anhöriga och att kunna leva med en aning i sitt barnbarns liv genom inlägg och statusuppdateringar. Eller att hon återfår kontakten med sina vänner från förr.

Vilka möjligheter!?

Helena Gottfriedson är enhetschef i hemvården  inom Omsorg i Helsingborg.

 • Veronica

  Det hade kanske varit något att starta någon form av arbetsgrupp där några personer jobbade med att besöka och hjälpa gamla hemma att få igång en dator och lära sig grunderna? Hade varit jättekul grej att jobba med!

  /Veronica Hyllander (undersköterska)

  • Britt-Marie Börjesson

   Kul idé Veronica, vi tar den med oss när IT-gruppen ses nästa vecka så kanske vi kan göra något av det tillsammans med vårt arbete med anhörigstöd, Fixarmalte mm.
   Britt-Marie Börjesson/omsorgsdirektör

 • Git Sandström

  Intresset bland medborgare att använda digitala kommunikationskanaler ökar mycket snabbt. Smarta telefoner, läsplattor, snabb internetaccess via bredband och allt fler smarta och enkla applikationer bidrar till detta.

  För att möta den växande efterfrågan på digitala tjänster kommer det from i höst att finnas trådlöst nät på Träffpunkterna Adolfsberg, Påarp, Rosenknoppen, Husensjö, Tågaborg, Sköldenborg, Söder och Rydebäck.

  Det räcker dock inte att enbart installera trådlöst nät, vi behöver även vara behjälpliga med att visa hur digitala tjänster kan användas, därför kommer enheten för förebyggande arbete att starta workshops i olika former tillsammans med samarbetspartners för att visa på möjligheterna med smartphone, läsplattor och sociala medier som kan bidra till ett rikare liv , delaktighet i e-samhället , motverka digitala klyftor, bibehålla och skapa nya kontakter , ja listan med fördelar kan göras lång !

  Du kanske har tips och funderingar kring hur vi kan samverka med tillexempel hemvården för att nå gäster/kunder som inte annars kommer till träffpunkterna, gäster/kunder som skulle får ett rikare liv genom att ta del av både digitala tjänster och aktivitetsutbudet på våra träffpunkter? Tveka inte att höra av dig.
  Christina Pamies Jensen Enhetschef Enheten för förebyggande arbete.
  Har du idéer och tankar hör gärna av dig till Git Sandström utvecklare, tel 106365, git.sandstrom@helsingborg.se

  • helenagottfriedson

   Spännande Gith att ni använder er av samarbetspartners. Det kanske vi även kan göra i hemvården och på våra boende för äldre.

  • Annika Nordström

   Min spontana tanke är att trådlöst på träffpunkterna är bra, men om vi lyckas få dit fler ensamma äldre så är det inte en bra uppkoppling de har glädje av utan sällskapet som träffpunkten ger!
   Det är hemma i deras hem som tillgängligheten behöver bli bättre och framför allt får det inte kosta för mycket!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *