Snöängel på besök

– Hur ska hemtjänsten komma fram i det här ovädret, tänkte jag. Jag har ju åldersdiabetes och behöver mina insulinsprutor och mat på fasta tider. Men den där vinterdagen förra året såg det riktigt illa ut, berättar Stina, 87 år.

Stina sitter vid sitt köksbord i korsvirkesgården som ligger på landet utanför Helsingborg. Gården är omgiven av åkrar och har funnits i släkten i flera generationer.

– Vägen fram till mitt hus var ju helt igensnöad och jag kunde se hur snöflingorna yrde i luften. Drivorna nådde ända upp till fönsterbrädan. Vinden hade kastat upp snön i en stor vall framför ytterdörren.

Stina får hjälp av hemtjänsten med insulin och måltider. Birgit från hemtjänsten kommer ihåg hur hon skottade fram bilen den där dagen.

– Snöovädret hade täckt alla vägar hit, och jag visste att Stina var ensam hemma och behövde min hjälp. Jag blev orolig och började tänka på vad som skulle hända om jag inte fick mitt insulin i tid, fortsätter Stina.

Hon reser sig för att vattna pelargonerna som står i fönstret. Härifrån har hon utsikt över åkrarna åt tre väderstreck.

– Det var här utanför jag skymtade en mörk gestalt i snöstormen som kom pulsande över åkern. Jag ryckte till när det plötsligt knackade på fönstret. Utanför såg jag ett bekant ansikte; det var Birgit från hemtjänsten. Jag öppnade försiktigt fönstret på glänt, och snö rasade in på golvet. Birgit klättrade upp på drivan framför fönstret och sa: ”Hej Stina, ytterdörren har snöat igen, så jag får nog klättra in här.”

Birgit fortsätter att berätta:

– Bilen ställde jag vid landsvägen, eftersom det inte gick att köra längre. Sedan fick jag gena över åkern. Jag steg in, snötäckt från topp till tå, och med vindbitna kinder. När mina händer hade blivit varma hjälpte jag Stina med insulinet.

– Birgit värmde lite soppa åt mig på spisen, minns Stina. Inget värmer så gott som soppa en kall vinterdag. Hon gjorde också kaffe och en smörgås med prickig korv som jag kunde ha till senare. Hemtjänsten kan man lita på i alla väder! konstaterar Stina och ler mot Birgit.

Varje dag, året om hjälper vi fler än 4 400 helsingborgare att känna sig trygga i sina liv. Hälsningar från hemtjänsten i Helsingborg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *