Smarta tips på nätet gör vardagen lättare

Alla har rätt att kunna leva så självständigt som möjligt. Men om du stöter på hinder som gör att du behöver lite extra stöd kan du ha nytta av Visningspunkten, en hel webbplats med smarta tips och strategier som hjälper till att göra vardagen lättare. Under hösten 2014 öppnar vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborgs stad Visningspunkten på webben.

De allra flesta använder olika strategier och hjälpmedel för att klara vardagen på ett bra sätt. Även om man alltid inte tänker på det behövs det ett antal strategier för att planera sin dag så att man hinner med att vakna, äta, klä på sig och göra olika saker innan det är dags att sova igen. Och vi använder dagligen olika hjälpmedel som till exempel en väckarklocka eller telefon för att veta när det är dags att vakna.

Smarta strategier och produkter

Men om du har svårt att planera din vardag eller har fått allt svårare att klara vissa saker som du tidigare klarade, finns det idag många användbara strategier och bra hjälpmedel som du kan ha nytta av. På Visningspunkten får du hjälp att hitta strategier och hur du kan göra för att vara så självständig som möjligt utifrån dina egna förutsättningar.

En tidsapp på en I pad kan vara ett bra sätt att hålla reda på tiden.

En tidsapp på en I pad kan vara ett bra sätt att hålla reda på tiden.

– När man pratar om stöd och hjälpmedel i vardagen så tänker nog de flesta på rollatorer och andra hjälpmedel som till exempel toaförhöjare. Men när vi som arbetsterapeuter träffar någon som behöver stöd, handlar det oftast om att man behöver en strategi för att klara en särskild situation. Då är strategin det primära och hjälpmedlen kommer i andra hand, säger Jessica Samuelsson som är arbetsterapeut inom Omsorg i Helsingborg.

Därför är webbplatsen Visningspunkten byggd utifrån olika situationer och rum som de flesta vistas i regelbundet och där man kan stöta på hinder av olika slag. Kök och hygien är exempel på två stora områden.

– Här hittar man vardagstips som vad man kan tänka på om behöver gå på toaletten på natten, hur det går till när man handlar mat eller om man vill skala potatis och har svaga händer. Tanken med webbplatsen är att vi vill visa hur mycket man faktiskt kan göra även om man har en funktionsnedsättning, har blivit sjuk, skadat sig eller när man blir äldre och kan behöva extra stöd, säger arbetsterapeut Åsa Westesson som arbetar på stadens visningspunkt som man kan besöka på Carl Krooks gata 10.

Den kommande Visningspunkten på webben vänder sig främst till dem som själva har behov av extra stöd och till deras anhöriga inom Helsingborgs stad, men den kan även vara ett bra sätt för personal och andra intresserade att hålla sig uppdaterad om vad som händer inom området. Webbplatsen fylls på regelbundet med nyheter, vardagstips, länkar, produkter, appar, hjälpmedel och annan information som är bra att ha. Informationen kommer att vara granskad av arbetsterapeuter och andra kunniga inom Helsingborgs stad.

På Visningspunkten kommer du även att kunna se vart du kan vända dig inom Helsingborgs stad om du har frågor eller vill veta mer inom olika områden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *