Ormen är lös!

– En pytonorm på en och en halv meter var på rymmen hos en av våra kunder och ingen vågade gå in i hennes hus. Men Carina måste få det stöd som hon behöver, berättar Alma, som jobbar inom hemtjänsten i Helsingborg.

– Jag kontaktade min kollega Nina. Hon har arbetat i djuraffär innan och jag visste att hon var van vid reptiler, berättar Alma.

– Jag erbjöd mig att göra en liten utryckning, även om det inte tillhör vanligheterna att hemtjänsten behöver hantera ormar. Det gäller att bemöta vuxna exemplar av pytonormar med stor försiktighet, eftersom de jagar genom att ligga i bakhåll för sitt byte, berättar Nina.

Carina, 45, öppnade dörren till sitt radhus. Flera katter och en hund tittade nyfiket ut.

– Jag hade nyss tittat till ormen så den måste ha slinkigt ut fort. Jag var orolig för att den hade tagit sig ut och frusit ihjäl, säger Carina som får hjälp av hemtjänsten att hålla ordning i hemmet och bli motiverad till att städa upp.

Nina och Carina började tillsammans leta igenom hela huset, rum för rum. Alma, som inte är så förtjust i ormar, höll sig lite försiktigt i dörröppningen.

– Även om pytonormar inte är giftiga gör ett bett mycket ont. Jag har själv blivit biten en gång så jag vet. Därför letade vi försiktigt och hade alla sinnen på helspänn, berättar Nina.

– Carina trodde att ormen hade gömt sig i en byrålåda eftersom den var trög att öppna. Vi monterade isär den gamla ekbyrån men där fanns ingen orm, fortsätter Nina. Vi flyttade soffor, letade bakom element och drog fram spisen. Vi undersökte till och med en låda med julsaker. Efter en timmes resultatlöst letande infann sig känslan av desperation. Vi hade letat igenom hela huset när tanken slog mig att ormen kanske hade tagit sig ut. När jag flyttade undan några ihopfällda plaststolar på uteplatsen, såg jag plötsligt ett par kalla ögon som stirrade intensivt på mig. Och där, i ett hörn längst in låg den ihopslingrade ormen. Den hade hunnit bli lite nedkyld och slö, men vaknade till och började slingra sig när jag tog upp den, berättar Nina.

– Jag är så tacksam, och vill inte ens tänka på hur jag skulle ha klarat av detta på egen hand. När ormen kommit tillrätta kunde jag äntligen sova lugnt och tryggt igen, säger Carina.

– Dagarna kan se så olika ut i det här jobbet och man vet aldrig vad som väntar. Men med rätt in ställning, en gnutta mod och viljan att samarbeta brukar det mesta gå att lösa, konstaterar Alma.

Varje dag, året om hjälper vi fler än 4 400 helsingborgare att känna sig trygga i sina liv.

Hälsningar från hemtjänsten i Helsingborg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *