Nyhetsbrev: Sociala medier suddar ut gränserna

Sociala medier förändrar hur vi förhåller oss till arbetet och suddar ut gränsen mot vårt privatliv. Läs mer om detta och andra intressanta nyheter i nyhetsbrevet från vård- och omsorgsförvaltningens strategiska omvärldsbevakning.

Hur kan vi möta välfärdens rekryteringsutmaningar?

Sveriges Kommuner & Landsting Debattartiklar, 2015-09-29
Välfärden behöver närmare 530 000 nya medarbetare den närmaste tioårsperioden för att ersätta dem som går i pension och för att möta ökade behov av välfärd när befolkningen växer och blir äldre. För att möta rekryteringsbehovet behöver fler jobba mer och längre.  Arbetsgivarna har stora möjligheter att själva påverka hur många som behöver rekryteras .

En vecka med fokus på vård och omsorg – evenemang på Väla

VO College Nyheter, 2015-09-26
Det är full fart under VO-Collegeveckan den 12-16 oktober med många roliga evenemang. Den riktar sig till elever, lärare, studie- och yrkesvägledare och arbetsliv. Elever i vård- och omsorgsutbildning visar sina kunskaper i köpcentrum, folkets hus, yrkes show, seminarier etc. Lärare och studie- och yrkesvägledare bjuds in till temadagar. Event och utställningar i Väla centrum. VO-College i Helsingborg och Båstad/Klippan/Ängelholm/Örkelljunga vänder sig till elever i årskurs 9 genom att visa upp Vård- och omsorgsprogrammet och yrken inom vård och omsorg I Väla centrum, ett av Sveriges största köpcentrum. Där får de träffa arbetsgivare, Kommunal och utbildare samt möta elever från Vård- och omsorgsprogrammet. Eleverna spelar upp vårdscenarier och har lektioner live.
Tid och plats: Den 13-14 oktober kl 10 – 20 Väla centrum

Trygghetskamera i stället för personal på natten

Sveriges Pensionärers Riksförbund Nyheter, 2015-09-17
Hemtjänsten i Göteborgs stad inför nu trygghetskamera nattetid. De äldre som vill kan i stället för besök få tillsyn nattetid via en webbkamera. Kommunen menar att det är en bra service till äldre med stort integritetsbehov att få frivillig tillsyn för att slippa bli störda

Sociala medier suddar ut gränserna

Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö, 2015-10-06
Sociala medier förändrar hur vi förhåller oss till arbetet och suddar ut gränsen mot vårt privatliv. Forskaren Steffi Siegert, doktorand vid Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet, uppmanar nu arbetsgivare att börja prata om detta. På sociala medier som Facebook, Twitter och Linkedin håller vi vänner uppdaterade om vad vi gör, men det är snart lika vanligt att vi delar med oss av information kopplat till vårt arbete.

“Att bekämpa fusk är att värna assistansersättningen”

SvD Senaste Nytt, 2015-10-06
Att brottsligheten inom assistansersättningen ska bekämpas är viktigt för att värna denna viktiga reform och för att se till att människor inte far illa, menar Ann-Marie Begler Försäkringskassan. Försäkringskassan har hittills i år återkrävt drygt 13 miljoner kronor men de har också stoppat framtida utbetalningar för lite mer än 80 miljoner kronor. Anledningen till att siffran i år kommer att vara något lägre beträffande återkraven är att projektet med en specialsatsning mot assistansbolag håller på att avslutas. Nästa år påbörjas ett nytt arbete inom samma område. Försäkringskassans ambition är att det ska bli rätt från början och pengarna ska gå till dem som behöver dem.

Skräddarsydda åtgärder inom demensvård ger bättre resultat

Äldreomsorgsbloggen Forskning, 2015-10-06 
Personer med utvecklad demenssjukdom är ofta beroende av andra för att röra och förflytta sig. Vårdpersonal som arbetar inom demensvården blir lätt frustrerade när de märker att beprövade rutiner och hjälpmedel inte fungerar. I en avhandling från Örebro universitet presenterar Charlotta Thunborg, fysioterapeut och forskare, ett instrument som kan bli till stor hjälp för en individanpassad vård.Bedömningsinstrumentet är utformat för att kartlägga beteenden som rör samspelet mellan personen med demenssjukdom och vårdaren i samband med en förflyttningssituation.

Ny rapport om nyttan med kvalitetsregister

Äldrecentrum Nyheter, 2015-10-08
Nyttan med kvalitetsregister? – Senior Alerts och Svenska Palliativregistrets påverkan på arbetet vid vård- och omsorgsboenden i Stockholms stad, är namnet på en ny rapport från Stiftelsen Äldrecentrum. Rapporten är skriven av utredare Lars Sonde. En stor del av regeringens ekonomiska satsning, Bättre liv för sjuka äldre, gick till att stimulera vård- och omsorgsenheter inom äldreområdet att börja registrera i och använda olika kvalitetsregister för att utveckla sitt arbete.

Europas hemvård diskuteras i Helsingborg

Dagens Medicin Nyheter, 2015-10-09 
Helsingborg är värd för ett EU-projekt som ska ta tag i utmaningarna med Unionens åldrande befolkning. Under två dagar har representanter från Helsingborgs kommun, städerna Tampere i Finland och Foligno i Italien samt omvårdnadsorganisationen WVO i Nederländerna träffats för att samtala utifrån temat ”ett förebyggande perspektiv och genom att skapa möjlighet för att kunna bo kvar i ordinärt boende”.
Sustainable Ageing in Future Europe, SAFE, är ett EU-finansierat projekt inom ramen för programmet Europe Citizens. Initiativet kommer från Vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg och syftar till att flera länder ska diskutera utmaningarna med en åldrande befolkning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *