Nyhetsbrev från förvaltningens strategiska omvärldsbevakning

Träning vid demens ger bättre balans och minskat hjälpbehov. Läs mer om detta och andra intressanta nyheter i nyhetsbrevet från Vård- och omsorgsförvaltningens strategiska omvärldsbevakning.

Träning vid demens gav bättre balans och minskat hjälpbehov

Alzheimerfonden Aktuellt, 2016-01-22
Träning har positiva effekter på demenssjuka, i synnerhet på dem som lider av vaskulär demens. Det kan forskare vid Umeå Universitet konstatera. Resultatet av deras studie är nu publicerad i en internationell forskningstidskrift.

Gratisapplikation för personer med demenssjukdom

Anhöriga Nyheter För Äldreanhörig, 2016-01-19
2015-12-22 Appen ger användaren konversationsinspiration i form av bilder på kända personer, platser, händelser och historiska ögonblick.

TaSSeLs – ett enkelt hjälpmedel för kommunikation för personer med flerfunktionsnedsättning

Anhöriga Nyheter Flerfunktionsnedsättning, 2016-01-11
TaSSeLs är ett taktilt signalsystem för personer med flerfunktionsnedsättning. Det är att likna vid ett slags signalsystem och inte ett teckenspråk. På DART som är ett kommunikations- och dataresurscenter för personer med funktionsnedsättning ser man positivt på metoden. Man menar att den ger nya möjligheter till kommunikation för personer med omfattande funktionsnedsättningar på tidig utvecklingsnivå. Det finns totalt 49 TaSSeLstecken och varje person kanske använder upp till fem tecken. De flesta handlar om att förbereda sig för något som strax ska hända. DART tillhör Sahlgrenska universitetssjukhuset och arbetar med alternativ och kompletterande kommunkation (AKK), kommunikativa rättigheter och tillgänglighet för barn, ungdomar och vuxna.

Ny reseportal för äldre med begränsad rörlighet

Sveriges Pensionärers Riksförbund Nyheter, 2016-01-21
Lusten att resa och upptäcka nya städer och miljöer försvinner inte bara för att man når en viss ålder eller drabbas av begränsad rörlighet. Men de flesta semesterboenden tar inte hänsyn till människor med fysiska funktionshinder.Man vet inte om semesterboendet har tillräckligt bred badrumsdörr för en rullstol att kunna komma igenom, hur höga trösklarna är eller hur många trappsteg det är upp till entrén. Handiscover är en snygg och användarvänlig reseportal – ett “Airbnb” för resenärer med rörelsehinder. I dag förmedlar man drygt 1 000 kontrollerade boenden i bland annat Spanien, Sydafrika, Frankrike och England. Nya destinationer lanseras löpande. Alla boenden som publiceras på Handiscover måste lägga upp bilder som visar huset och rummen.

Ny “robothandske” förbättrar livskvaliteten för strokedrabbade

Bioservo Vetenskap, 2016-01-24
Inom två år kommer en ny innovation ”HandinMind” att förbättra livskvaliteten i vardagen för bland annat strokedrabbade patienter. Med hjälp av en smidig handske blir det möjligt att utföra handlingar som annars vore omöjliga för patienten att göra.
– HandinMinds syfte stämmer väl överens med vår ambition att ytterligare förbättra den viktiga rehabiliteringen efter stroke, säger Jörgen Borg, professor och överläkare på Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken, Danderyds sjukhus.- Målet med vår forskning är att medverka till förbättring av rehabiliteringsprocessen efter förvärvade hjärnskador hos vuxna.

Robotar

MedTech Magazine Hjälpmedel, 2016-01-26
Roboten Hobbit är hög som en mindre människa, cirka 130 centimeter – ungefär som en Hobbit alltså, för den som är bekant med JRR Tolkiens sagoväsen. Hobbiten är en hjälprobot som ska kunna göra allt från att larma vid en fallolycka, hämta mediciner och plocka upp tappade saker från golvet. Den första prototypen testades i laboratoriemiljö och prototyp två testades i verklig miljö hemma hos sju äldre personer.

Kollegor viktigare än mötesrummet

Arbetsmiljöforum Du & Jobbet, 2016-01-21
Vi är som mest kreativa på jobbet i spontana samtal med kollegor. Inte vid formella möten. Mer än hälften, 54 procent, i en undersökning bland 4 000 personer i Norden, säger att de flesta jobbrelaterade idéer uppkommer i de spontana mötena med kollegor. Bara nio procent får de flesta idéerna i mötesrummet. Bra kollegor är den enskilt viktigaste aspekten på en kreativ arbetsplats – det tycker nästan sex av tio. Två av tre anser att en kreativ miljö är viktig för att man ska nå sin fulla potential, men bara en av tre tycker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *