Nyfikna helsingborgare besökte vård- och omsorgsdagen

Under lördagen kunde alla intresserade besöka stadsteatern för att få veta mer om vård- och omsorgsförvaltningens tjänster. På plats kunde besökarna tala direkt med personal från bland annat myndigheten, vårdboende, träffpunkter och daglig verksamhet. 

En strid ström av besökare kom under dagen. Ola och Ingrid var två seniorer som passade på att lära sig mer om vård och omsorg denna förmiddag.

– En fin utställning tycker jag. Jag vet redan en del om vården, men alltid lär man sig något nytt. Den där cykeln som man kunde cykla runt i sina gamla hemtrakter via en stor skärm, den gillade jag, säger Ingrid. Skärmen som omtalas kallas J-Dome och gör det möjligt att “köra” omkring på gator via Google Maps. Den fanns tillgänglig för att testa i Vardagas monter.

– Detta med att man ska få stöd för att kunna bo hemma så länge det är möjligt, det är viktigt och bra tycker jag, flikar Ola in.

Från foajéscenen bjöds på föreläsningar kring olika ämnen. Flera av dem var välbesökta. LSS fritid och kultur berättade om aktiviteter som skapar en innehållsrik fritid för deltagarna. Några av dem visade upp hur ett energiskt gympapass inom fritidsverksamheten kan se ut.

Åhörarna fick också veta mer om det stora utbudet av aktiviteter som finns på stadens vårdboenden. Allt från datakurser, spahelger och bakning.

Helsingborgaren Mikael Rudesjö avslutade dagen med att föreläsa om hur det är att få personlig assistans. Mikael som sitter i rullstol på grund av en muskelsjukdom konstaterar att “Man kan ha det gött fast man sitter  i rullstol. När assistenterna är hemma hos mig, är jag inte handikappad längre!”

Ett hundratal helsingborgare gick förhoppningsvis hem från vård- och omsorgsdagen lite klokare.

DSC_0731
Många ställde frågor om vård och omsorg i staden.


DSC_0838
Vårdboendet Garverigatan 4 erbjöd besökarna handmassage.

DSC_0855
De här besökarna kände igen sig själva på bilderna.

DSC_0867
Glada LSS-deltagare med energisk gympauppvisning.

DSC_0891
J-dome gör det möjligt för alla att ta en sväng på stan.

DSC_0899
Mikael Rudesjö berättar om hur det är att ha personlig assistans.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *