Nu är Fullriggaren och Stattenahemmet Silviacertifierade

Onsdagen den 11 november tog vårdboendena Fullriggaren och Stattenahemmet emot sin Silviacertifiering och alla som genomgått utbildning fick ett kursintyg. Det firades med bubbel, fruktbuffé och mingel på Fullriggaren.

Certifieringen omfattar grundutbildning, arbetsledarutbildning samt reflektionshandledarutbildning och avslutas med ett kunskapstest. Eva Jönsson, utbildningsansvarig från Silviahemmet delade ut kursintyg till alla medarbetare som genomgått utbildningen samt Silviacertifieringar till vårdboendena.
– Det är en stor omfattande satsning som Helsingborg har gjort. Under utbildningen har jag upplevt ett positivt klimat i de olika grupperna och kunniga deltagare med en stor vilja att lära mer. Idag ska jag dela ut certifiering nummer 29 till Fullriggaren och en certifiering till Stattenahemmet som certifieras på nytt, berättade Eva.

– Jag hoppas att ni stäcker på ryggen, är stolta över det ni har presterat och att ni sprider kunskapen där behovet finns, sade Britt-Marie Börjesson, omsorgsdirektör.

Ann-Charlotte Hanke som är enhetschef på Fullriggaren är stolt över Silviacertifieringen.
– Vi är otroligt stolta över att stå här idag. Nu ska vi jobba med att föra kunskapen vidare ut i organisationen. Certifieringen stärker personalen i sitt sätt att arbeta eftersom de arbetar strukturerat och följer de nationella riktlinjerna för demensvård. Vi arbetar i team där alla professioner är involverade och har en nära dialog med våra anhöriga. Nu har vi fått verktygen för att bli ännu bättre på att skapa en god livskvalité även för dem som har en demenssjukdom, sade hon.

En bas för fortsatt utveckling
Tanken är att Stattenahemmet och Fullriggaren ska utgöra en bas för fortsatt utveckling av demensomsorg. De som arbetar här ska sedan sprida kunskapen vidare till övriga enheter inom staden.
– Era kollegor ska kunna komma hit och få råd och stöd kring svåra situationer som kan uppstå i arbetet med demenssjuka. Ni ska också åka ut till era kollegor och bidra med er kunskap, sade verksamhetschef Stellan Holm och gratulerade till certifieringen.

Stattenahemmet certifierat sedan tidigare
Stattenahemmet har varit certifierade under några år, men har nu kompletterat med utbildningar för all ny personal. Carina Horvat arbetar på Stattenahemmet och är en av de 15 genomgått utbildningen.
– Det känns bra att ta emot kursbeviset idag. Nu är det upp till varje avdelning att ta tillvara på den nya kunskapen. Jag tror att arbetssättet på sikt tydliggör de problem som finns och att vi får möjlighet att sitta ner och reflektera över dessa samtidigt som vi kan prova olika lösningar, sade hon.

– Jag är stolt och det är kul att personalen lyfts fram och får stå i centrum. Det känns bra att blåsa nytt liv i certifieringen igen eftersom det är ett fantastiskt sätt att arbeta på. Nu ska vi utveckla demensvården ännu mer och även inkludera anhöriga mer. Jag ser certifieringen som ett startskott för ett ständigt lärande och utveckling, sade Jessica Nordenvall, enhetschef på Stattenahemmet.

Nytt arbetssätt för Fullriggaren
Jeanette Lindvall är undersköterska på Fullriggaren och berättar om det nya arbetssättet.
– Vi håller succesivt på att gå över till det nya arbetssättet. Nu har vi fått kunskapen, är motiverade och har många tankar och idéer. Det handlar mycket om att vårt bemötande kan ge en högre kvalité i vården, men också att individanpassa på ett annat sätt än vad vi har gjort tidigare för att minska oro och aggressivitet hos våra hyresgäster. Vi arbetar i team för att stötta och delge varandra vad som händer, berättade hon.

Susanne Larsson på Fullriggaren är en av dem som har gått reflektionshandledarutbildningen.
– Att som undersköterska få denna chans att utvecklas och att verka utåt till andra kollegor är riktigt häftigt. Det betyder mycket att vi får tid för reflektion istället för våra snabba möten i korridoren. När vi sitter ner tillsammans kan vi tolka känslor och lyfta fram det som fungerar och sprida det vidare. Jag är stolt över att tillhöra en verksamhet som satsar så mycket, sade Susanne.

Läs mer om Silviacertifieringen på Silviahemmets webbplats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *