Nu är anhörigveckan igång

Anhörigveckan pågår från 7-10 oktober på träffpunkt Husensjö. På programmet finns föreläsningar dit alla anhöriga äsomnforelasninganhorigveckan2014VOFFRAr välkomna.

Gunilla Tofftin, anhörigkonsulent på Anhörigstödet, berättar att det är första gången som de anordnar en anhörigvecka.

– Det är den nationella anhörigdagen den 6 oktober, så i samband med det tycke vi att det passade bra att anordna en temavecka.

– Föreläsningarna handlar om bland annat juridik, kroppsspråk och kostens betydelse för hälsan. Hittills har vi haft mellan 20-25 anmälda till varje föreläsning, säger hon.

Under onsdagen föreläste läkaren Christer Thernfrid om hur viktig sömnen är för människan. Inte minst för anhöriga till sjuka som kan leva under stor press.

Sömnen är den viktigaste faktorn för fysisk och psykisk återhämtning, menade Christer. Får man inte den goda sömn man behöver, får det en rad negativa konsekvenser; bland annat nedstämdhet, brist på motivation och nedsatt förmåga att fatta beslut.

Den största orsaken till dålig sömn är oro. Christer Thernfrid gav konkreta tips på hur man kan få bättre sömn, så kallad sömnhygien. Ett mycket effektivt medel är regelbunden motion, menade han. Ett annat är att vara ute och få dagsljus sätter igång processer i kroppen som gör att man sover bättre.

Gunilla Tofftin tycker att evenmanget har varit lyckat.

– Anhörigstödet har regelbundna anhörigträffar, men sådana här evenemang lockar en del nya ansikten. Antagligen via ryktesvägen. Det kan också bero på att mindre föreläsningar på en träffpunkt känns trevligare att besöka. Det blir mer personligt, och så finns möjligheten att diskutera med andra i samma situation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *