Innovation skapas i nätverk

Vad är egentligen Innovation? En fråga med många olika svar beroende på vem som tillfrågas. Vanligaste svaret (källa saknas) handlar mest troligen om handfasta fysiska produkter som skapar en “wow-känsla”, medans innovativa tjänster, processer- och rutiner samt storskaliga paradigmskiften byggda på visioner försvinner bort i de stora intet.

Andra skulle vilja beskriva innovation som interna organisationsprocesser som handlar om att skapa utrymme för medarbetare att komma med idéer till förändringar, och möjligheter samt kunskaper för att hantera dem, förtydligat modeller för internt entreprenörskap.

I min mening är allt ovanskrivet korrekta definitioner på innovation som sak, och innovations som arbetsform. Men för att främja möjligheterna för en organisation (i detta fall Vård- och omsorgsförvaltningen) att skapa innovation, och att implementera innovation behövs samverkan  med andra organisationer. Det är genom samverkan med andra organisationer vi har möjlighet att “beställa” innovationer som matchar våra långsiktiga utmaningar och våra konkreta problem. Men det är även genom samverkan som vi kan tillförskaffa oss de nödvändiga kunskaper som behövs för att lyckas med pilotprojekteringar och fullskaliga implementeringar av innovationer.

Vi ska inte i heller underskatta att vi genom ett brett nätverk och ett aktivt arbete med att samverka tillsammans med andra ökar våra chanser att möta på slumpen. Ett möte tillsammans med representanter ifrån andra organisationer kan möjliggöra för att nya idéer och affärsmöjligheter skapas av just slumpen. Idéer och affärsmöjligheter som inte var det huvudsakliga syftet med att träffas.

Under mina snart två år på Vård- och omsorgsförvaltningen märker jag ett allt mer ökat intresse av att nätverka tillsammans med andra. Genom vårt eu-projekt “Safeage” mötte vi i höstas många intressanta människor ifrån olika typer av organisationer (och länder, Italien, Finland & Holland) där vi tillsammans diskuterade framtidens hemvård. Detta har medfört att jag tillsammans med projektledaren för “Safeage” på måndag i nästa vecka ska ner till Holland för att dels främja vårt nätverkande, men även för att studera deras arbete med innovationsarbete. På följande länk finner du “Safeage:s” hemsida: http://www.safeage.eu/

Under hösten hade vi även ett första nätverksmöte tillsammans med Hälsoteknikcentrum ifrån Halland och Malmö stad för att dela kunskaper och erfarenheter av att arbeta med testmiljöer, men även för att skapa kontaktar och komma närmre nystartsföretag samt entreprenörer. Inom kort kommer vi ha vår nästa träff, där vi förhoppningsvis i större utsträckning kan konkretisera former för vidare samarbete.

Vi har även upprättat en kontakt med det kommunala bostadsbolaget Helsingborgs Hem och för där konkreta diskussioner för hur vi tillsammans ska främja självständig livsstil i hemmiljöer. Med anledning av detta var det en självklarhet i att träffa Stadsbyggnadsförvaltningen inom staden. Resultatet av mötet vara lyckat där vi nu har etablerat en kontakt med Stadsbyggnads, och där  möjligheter för att tillförskaffa oss nya kunskaper ökar, samt att våra chanser till att skapa nätverk tillsammans med fler bostadsbolag ökar.  Om samarbete tillsammans med Helsingborgs Hem kommer vi att återkomma.

vad vill jag ha fram av mitt blogginlägg? Kanske kan det vara att vi ska fokusera mindre på att definiera vad innovation egentligen är, och istället lägga vikt vid att innovations skapas tillsammans med andra (innovation förutsätter givetvis även andra aspekter att ta hänsyn till, mer om det tar vi någon annan gång).

Och med det vill jag önska en trevlig helg och avsluta med tre helgtips:

  • Fch-Storvret imorgon lördag, kvartfinal 2.
  • Kvartsfinal i Svenska cupen på söndag, Kalmar-HIF
  • Det ska tydligen bli fint väder i helgen, upptäck utsikten ifrån Landborgspromenaden.

// Marcus Pellinen, Projektledare

Bild hämtad ifrån Colourbox.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *