I huvudet på en omsorgsdirektör… Välfärdsteknologi – är det bra?

Jag möter gång på gång denna fråga och svarar lika ofta: Ja, det är jag övertygad om. Den bidrar till bättre arbetsförhållanden för all personal, inte bara hos oss i Helsingborg.

Britt-Marie Börjesson.

Britt-Marie Börjesson.

Att vi utrustar oss med modern teknik, handenheter, smartphones och så vidare kommer att leda till att vi får tillgång till rätt information, på rätt plats och i rätt tid. Vi kan exempelvis dokumentera på plats, söka efter stöd och ny kunskap på plats och minska vår administrativa tid så att den frigörs till personliga möten i vårt arbete.

Det handlar om människor
Ärligt talat – egentligen tror jag inte att välfärdsteknologi i huvudsak handlar om teknologi, det handlar om människor! Den innebär att människors delaktighet, självständighet och känsla av trygghet kan öka. Vi får mer stöd och möjligheter att för vår egen räkning skaffa oss kontroll, information och att leva det liv vi själva väljer att leva.

Helt plötsligt har också vi som arbetar inom vård och omsorg fått en ny möjlighet att arbeta med honnörsorden i vår lagstiftning – delaktighet, självständighet, integritet, respekt och så vidare.

Välfärdsteknologins fördelar
Jag föreställer mig att välfärdsteknologin i relation till enskilda människor både ökar möjligheten till att leva ett självständigt liv, få hjälp, tillsyn och behandling av olika slag. Dessutom är jag helt säker på att den innebär att länken mellan människor som är exempelvis äldre och/eller funktionsnedsatta (andra med för den delen) och samhället förstärks. Att vara aktiv i sociala medier, på exempelvis Facebook eller Instagram, innebär att du finns med i en dialog tillsammans med andra i samhället. Du deltar i samhället och samhället får en bild av dig. Och du väljer själv, om du vill delta, med vad och hur mycket.

Britt-Marie Börjesson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *