I huvudet på en omsorgsdirektör…

Färsk fisk och vårblommor, vad har det med vård och omsorg att göra? Jag tycker att det hänger ihop i allra högsta grad!

På alla verksamhetsbesök, och det kommer bli några stycken under 2015, får jag många intryck som väcker en del tankar och känslor hos mig. Jag har börjat året med att besöka några verksamheter i vår egen regi och jag kommer fortsätta med att besöka olika arbetslag tillsammans med olika medarbetare. Just nu får jag hjälp att planera in tiderna så att de passar både för er på arbetsplatserna och för våra kunder. Vi har precis också bjudit in till vårens medarbetarkonferenser. Det är en av flera mötesplatser vi jobbar med för att vi ska kunna träffas tillsammans och prata om ”våra frågor” och vår framtid.

Vårblommor på bordet
Miljöer, mat och färger inspirerar en matälskare och inredningsnörd som mig och hänger ihop med att vi i vårt arbete är skapande och kreativa. Jag blir så glad när jag möter verksamheter och personal som mitt uppe i ett periodvis tungt och krävande omsorgarbete samtidigt tänker på att duka matbordet med färgglada servetter och en primula eller en tulpanbukett.

Ja … de där tulpanerna fick plockas bort efter måltiden eftersom vi har kunder med funktionsnedsättningar som gör att blommorna inte kan stå framme på bordet hela dagen. Men blommorna plockas fram igen till lunchen och till middagen och stimulerar med färg, intryck och samtal runt middagsbordet, precis som när jag äter middag hemma med mina nära och kära.

Färsk torsk på menyn
Häromdagen serverade vi färsk torsk i verksamheten för första gången på väldigt länge. Vad är det för märkvärdigt med det, kanske någon undrar? Jag skulle vilja sticka ut hakan och påstå att färsk fisk istället för frusen inte är så där alldeles vanligt förekommande på särskilda boenden runt om i vårt avlånga land. Det krävs en hel del kunskap och planerande för att den ska stå på middagsbordet lagom varm, näringsrik och inte sönderkokt efter tillredning och transporter med mera. Men det gjorde den och jag har träffat flera personer som vittnat om hur gott det var.

Handen på hjärtat … klart att vi då och då ska kunna äta färsk fisk i en kuststad som vår! Bra jobbat alla medarbetare inom matomsorg och i våra verksamheter som hjälper till att göra måltiderna till en trivsam stund på dagen för våra kunder!

Britt-Marie Börjesson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *