Hur smakar maten på ett vårdboende? (Film + text)

Under torsdagen hade intresserade möjlighet att provsmaka den mat som serveras på stadens vårdboenden. Provsmakningen på Stortorget i Helsingborg lockade många och frågorna till köken avlöste varandra.

Insikten_maltidensdag_huvudbild

Se film från provsmakningen: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=gGHZW2FRrEk&feature=youtu.be]

På plats under provsmakningen fanns representanter från både det kommunala köket på Kungshult och entreprenörernas kök. Det bjöds på en mustig gulaschgryta med crème fraiche och en smakrik ärtsoppa med bröd. Som dricka fanns det en fruktdryck att provsmaka.

Dagens konferencier Martin Arkel, kommunikatör på Helsingborg kontaktcenter, hälsade alla välkomna att provsmaka maten.
– Detta är ett speciellt sätt att fira Måltidens dag på. Vård- och omsorgsförvaltningen låter maten komma ut på stan så att alla helsingborgare får smaka, sa han.

Köken var representeradeInsikten_maltidensdag-2
På plats fanns Christer Eriksson, kökschef på Kungshults centralkök, Maj Millborg, verksamhetschef på vårdboendet Murteglet som drivs av Vardaga samt Ann-Christine Boström från Dafgård.
– Våra menyer kommer från Dafgård och är anpassade för äldre. Det är viktigt att komma ihåg att det är hela måltidsupplevelsen vi pratar om och inte bara maten. Vi lägger stor vikt vid att det ska vara hemlikt runt våra matbord, berättade Maj Millborg.
– Menyerna ingår i ett speciellt koncept riktat till äldre och maten är inget som man kan köpa på Ica eller Coop. Vi försöker använda smaker och dofter som de äldre minns. Och så ska maten vara mjuk, saftig och lättuggad, sa Ann-Christine Boström.

Varje dag lagar Christer Eriksson och hans kollegor cirka 1800 portioner mat till vårdboenden i staden. Menyerna består mestadels av husmanskost eftersom moderna rätter inte är lika omtyckta.
– De populäraste rätterna är kåldolmar, pannbiff och ärtsoppa. Det är speciellt att laga mat till äldre, jag är ofta ute på vårdboendena och pratar med hyresgästerna om maten. Min uppfattning är att över 90% är nöjda , berättade han.

Hur smakade maten?Insikten_maltidensdag-3
Framme vid serveringen står två äldre damer och smakar både gulaschsoppa och ärtsoppa.
– Jag tycker att maten är underbar med bra smak. Detta hade jag inte förväntat mig om äldres mat, berättar Margareta Hammarsvärd.

Lite längre bort under ett paraply står Ingrid Larsson.
– Jag har bara smakat gulaschen och den var god. Jag tänker att äldre får sin mat serverad ur en kartong, men det verkar inte st
ämma, sa hon.

Flera av dem som provsmakat maten berättar att de har läst en del om vårdboendematen i tidningen och har därmed fått en negativ bild.
– Det har varit mycket kritik i tidningen och jag kom hit idag för att se om det stämmer. Serveras likadan mat som jag har ätit här idag så är inte Insikten_maltidensdagkritiken berättigad, säger en dam när hon smakat maten och tillägger att hon inte lagar så god mat hemma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *