Helsingborg har Sveriges bästa äldreboende

Åbrädden i Helsingborg har fått utmärkelsen Sveriges bästa äldreboende. Det var PRO och Rikshem som delade ut priset under Almedalsveckan i Visby.

För andra året i rad delar Pensionärernas riksorganisation PRO och bostadsbolaget Rikshem ut pris för Sverige bästa äldreboende. I år utsågs Åbräddens äldreboende i Helsingborg till Sveriges bästa äldres boende och tilldelas priset på 50 000 kronor som ska komma verksamheten och hyresgästerna till godo.

prischeck_abradden_almedalen_269x181_VOF_2014

– Ensamheten är dagens största folksjukdom bland äldre. Åbrädden visar att ett bra äldreboende som främjar den sociala sammanhållningen är en effektiv medicin för att motverka det, säger Ilija Batljan, vice vd Rikshem.

– Åbrädden är skapat för gemenskap och möten både ute och inne, på sitt rum eller i trädgården. Det skapar goda förutsättningar för en god livskvalitet på äldre dar, säger Curt Persson, ordförande PRO.

Motiveringen lyder:prisutdelning_abradden_almedalen_269x181_VOF_2014

“Massor av gemensamma utrymmen för gymnastik, slöjd, vävning, sömnad. Rum med puzzel, datarum, bibliotek, biljard. Frisör, fotvård, massage, rum för uthyrning till tillfälliga gäster, egen restaurang, festlokal mm. En trivselgrupp som bara under 2013 hade fler än 20 olika aktiviteter som bingo, utflykter, pubkvällar, inbjudna artister, dansaftnar…

Till det kan också läggas till växthus, hönshus och matråd och listan tar aldrig slut. Det är exakt detta juryn fångat, det vill säga Åbrädden är skapat för gemenskap och möten både ute och inne, på sitt rum eller i trädgården.

Med lust och glädje som utgångspunkt är Åbrädden en mycket god föregångare för boende för äldre. Genom delaktighet skapar Åbrädden trygghet i både atmosfär och utformning av boendet. Det är de boende som med sin kunskap och inspiration, tillsammans med en lyssnande och engagerad personal som ger boendet liv och gör Åbrädden till årets vinnare.”

– Som ordförande så är jag fantastiskt stolt, men vare sig jag eller någon annan politiker kan eller vill ta beröm för detta. Priset är till varenda eldsjäl som dagligen fyller Åbrädden med det som gör det så bra – engagemang, eget ansvar och professionalitet. Jag vill rikta ett stort grattis till alla medarbetare som fått till priset, säger Rickard Lundberg, ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Helsingborgs stad.

Våren 2013 invigde Helsingborgs stad Åbräddens äldreboende som har ett 80-tal lägenheter. Äldreboendet är modernt och har den senaste tekniken. Att de boende har stora möjligheter att påverka sin vardag och sina aktiviteter gör att det skiljer sig från andra äldreboende.

– Vi är så stolta över att få arbeta tillsammans med vår engagerade och duktiga personal. Helsingborgs stad ligger i framkant inom vård- och omsorgsområdet. Vi har förmånen att arbeta i en stad, som utifrån en pulserande och levande vision Helsingborg 2035, ständigt arbetar med att utveckla verksamheterna. Med det synsättet kan vi medarbetare göra något som är riktigt bra för helsingborgarna, säger Britt-Marie Börjesson, förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborgs stad.

– De äldre har stort inflytande på sin situation varje dag vilket ökar livskvaliteten. Det är just delaktigheten och inflytandet både bland personal och hyresgäster som gör Åbrädden till en speciell plats att arbeta och bo på, säger Sabina Andersson, arbetsterapeut på Åbrädden.

Videoklipp med motiveringen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *