Giraffen, världens högsta djur

Giraffen är ett afrikanskt däggdjur som kan bli över fem meter hög och är det högsta nutida levande djuret i världen. Men …

… giraffen är också ett nytt hjälpmedel inom vård och omsorg.

Företaget Giraff Technologies flyttade från USA till Sverige och Robotdalen för att vidareutveckla sin robot Giraff. Så här skriver dom på sin hemsida ; ”Giraff är en mobil robot skapad för att underlätta äldres kontakt med omvärlden. Den är fjärrstyrd, rullar fram och har en videoskärm som ”ansikte”. ”Med Giraff kan du besöka ett hem via Internet – lika säkert och naturligt som om du vore där personligen. Du rör dig fritt i hemmet med hjälp av en datormus och interagerar med de boende via videokonferens.” ”Tänk dig … en anordning som är en tjänst i ditt hem som gör det möjligt för din familj, dina vänner och vårdgivare att besöka dig via Internet, när du än vill. Tänk dig sedan att allt du behöver göra är att slå dig ned i soffan och njuta av sällskapet – precis som om de besökte dig ”på riktigt”. Behöver du hjälp, eller vill du helt enkelt att någon ska besöka dig? Tryck bara på en knapp på fjärrkontrollen så dyker de upp, var i hemmet du än befinner dig!”

I vår vård och omsorgs i Helsingborg köper vi just nu in vår första Giraff tillsammans med några andra digitala hjälpmedel. Visst är det fantastiskt att den digitala världen som vi alla lever i äntligen kan bli verklighet inom vår bransch? Men … det går på tok för långsamt. Det här borde redan vara sådant som går att förskriva som hjälpmedel till både äldre och funktionsnedsatta. Lika naturligt som du får ett ”recept” på en medicin eller en rullstol.

I vår stad är inte ambitionen att ersätta den mänskliga vården och de mänskliga mötena med robotar. Ambitionen är att utveckla komplement och stöd så att du kan känna dig trygg och enkelt kan nå oss och dina vänner dygnet runt.

Handen på hjärtat – hur många av oss minns egentligen när den första mikrovågsugnen kom? Inte jag, men nu är den en naturlig del i stort sett i alla hem. Robotgräsklipparna spinner och går i många trädgårdar. Jag är helt övertygad om att de flesta av oss om några år kommer att tänka om dem och robotdammsugarna, precis som vi gör om mikrovågsugnen idag.

Britt-Marie Börjesson

Omsorgsdirektör

Helsingborgs stad

  • Annika Nordström

    Det är roligt att se att ambitionsnivån är hög för våra gamla och deras hjälpmedel!
    Min spontana tanke är ändå att det inte alltid är så naturligt att det skrivs ut “recept” elektriska rullstolar och andra lite mer komplicerade hjälpmedel till de äldre. Jag har tyvärr flera exempel där kollisionen mellan kommunens och regionens ansvar kolliderar, och att det p g a det blir den enskilda individen som drabbas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *