Fullt hus på Kungshults öppna visning

Under fredagen och lördagen var det öppen visning på Kungshults nya vårdboende. Många nyfikna helsingborgare fick en inblick i hur ett modernt vårdboende ser ut.

Besökarna kunde gå runt och se hur lägenheterna ser ut. På innergården fanns möjlighet att köpa en korv eller dricka en kopp kaffe.

 Det är vackert här med grönskan, säger Anna, en helsingborgare som funderar på att flytta in. ”Finns det rum för par? ” undrade hon. ”Här har jag jobbat i min ungdom” sa en annan besökare.

Kungshults sanatorium byggdes redan i slutet på 1800-talet. Ombyggnaden har gjort huset till ett modernt vårdboende. Det finns bland annat spa, trådlöst internet och storbilds-TV som höjer livskvaliteten för de boende.

Den stora pelarsalen gillades av många. ”Det är så mysigt, känns inte alls som ett vårdboende” säger en besökare.

Eva Adolfson, strategisk utvecklare för boendeutveckling på vård- och omsorgsförvaltningen har varit involverad i projektet sedan 2011.

 Tillsammans med en referensgrupp har jag tagit fram synpunkter på hur bygget ska se ut. Gruppen har bestått av alla yrkesgrupper i vår verksamhet, bland annat undersköterskor, sjuksköterskor och arbetsterapeuter. Vi har tagit ställning till frågor av typen ”Var ska hissarna sitta för att byggnaden ska vara så lättillgänglig som möjlig?” Gruppen har också påverkat bygget med många små detaljer som inte alltid syns, till exempel extra mjuka golv för att spara personalens fötter.

Eva konstaterar att hon är nöjd med det allra mesta.

Helheten är bra. Speciellt utemiljön är fantastisk, att vi tagit tillvara de gröna omgivningarna. Det är bara några detaljer som behöver finslipas innan det är dags för de boende att flytta in.

Flera verksamheter under samma tak
Boendet har kostat 150 miljoner. Ett korttidsboende inom LSS och Region Skånes palliativa vårdavdelning finns i samma hus. Även ASIH (Avancerad Sjukvård i Hemmet) har sin bas här.

Britt-Marie Mattsson är driftschef på vårdboendet sedan ett år tillbaka. Hon tycker nya Kungshult är en stor utveckling jämfört med många traditionella vårdboenden.

 Det är spännande med flera verksamheter under samma tak. Jag tycker det är bra att lokalerna inte bara är för de boende, utan att de öppnas upp för andra. Vårdboendet ska inte vara isolerat från samhället. Regionens verksamheter kommer att låna våra lokaler ibland. Vi samarbetar också med skolor, de gör projektarbeten och liknande hos oss. Till exempel så ska elever från Drottning Blanka-gymnasiet inreda vårt spa. Så det är en win-win-situation, både vi och de drar nytta av samarbetet!

Många besökare
Cirka 800 besökare strömmade genom lokalerna under de två dagarna. Eva och Britt-Marie vill rikta ett stort tack till alla medarbetare som ställt upp och jobbat under den öppna visningen. Kaffe har kokats, snittar delats ut och värdar har hjälpt besökarna tillrätta.

Bilder från den öppna visningen

DSC_1681
Besökarna bjöds på snittar och bubbel i entrén.
DSC_1726
Britt-Marie Mattsson, driftschef och Eva Adolfson, strategisk utvecklare, hälsade välkommen till den öppna visningen.

DSC_1871
Matomsorg fanns på plats. De gjorde snittar och sålde bland annat grillad korv.

DSC_1840
Härlig grönska utanför pelarsalen.

DSC_1704
Den inneslutande trädgården där bland annat en bouleplan finns.

DSC_1692
Pelarsalen

DSC_1800
Bildspel över hur Kungshult såg ut tidigare och under byggets gång.

DSC_1748

Pelarsalen är ett gemensamt rum för alla verksamheter och kan användas för olika aktiviteter.

DSC_1724
En inbjudande soffa i pelarsalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *