Framtiden är här

Elektriska självkörande bilar utan ratt från Google och flygande drönare som levererar matvarorna på din balkong. En egen liten betjänt som du kan prata med och som sätter på musiken du tycker om. Eller som säger till dig att ta med din paraply för att det kommer att regna i dag. Det låter som science-fiction men innovationerna finns redan idag.

Tidningen Internetworld har haft sin Webbdag för offentlig sektor i Stockholm och jag var där, men samtidigt inte. Det låter komplicerat, men det är det inte. Webbdagen direktsänder nämligen sina föreläsningar via internet. Jag och mina kommunikatörskollegor satt i en sal på arenan. Vi såg och lyssnade, samtidigt kunde vi kommunicera med föreläsarna genom sociala medier. Det här är inte teknik som någon blir överraskad av i dag. Tvärtom tar vi det nästan för självklart att vi kan göra så här. Förmodligen kommer vi att tycka likadant om några år, om mycket av det nya som väckte vår förvåning under årets Webbdag.

Framtidens teknik i vård och omsorg
Inom vård- och omsorgsområdet händer det mycket på många olika håll. För en tid sedan kunde vi läsa om blöjor som talade om när de behövdes bytas. Men utvecklingen har gått längre än så. I dag finns det blöjor som samtidigt analyserar urinens innehåll och kan varna för eventuella bristsjukdomar och infektioner.

Bo Dahlbom som är professor vid IT-universitetet i Göteborg berättade att det redan i dag finns robotar i Japan som ersätter liftar i sjukvården. Roboten som liknar en människa talar lugnande med den som den lyfter upp. Den har inget problem att samtala medan den utan besvär gör sina lyft och transporter.

Sensorer undersöker din kropp
Bo berättade också om att det redan i dag går att operera eller tatuera in olika typer av sensorer som håller koll på kroppen. Sensorerna kan t.ex. skicka ett meddelande till vår telefon om att blodsockret är alldeles för lågt. Forskarna arbetar också med att ta fram nanoceller som kan upptäcka cancer i ett tidigare stadie.  Överhuvudtaget kommer olika typer av sensorer att bli allt vanligare inom sjukvården i framtiden.

Tingen talar
Andreas Sjöström från företaget Sogeti som utvecklar APPAR berättade att nästa steg nu är att allt fler av sakerna runt omkring oss kommunicerar med oss. Ett exempel på det är tablettburkar som påminner om att medicinen ska tas, den skulle även kunna rapportera direkt till läkaren. Allt mer av vår livsinformation finns i mobilen och allt mer om vår hälsa kommer att finnas där.

Det ska gå snabbt
Jeanna Rutherhill från företaget Ziggy berättade om att allt runt oss går allt snabbare och att vi inte längre kommer att acceptera att saker finns längre än ett klick bort. Hon berättade också om att det satsats allt mer på teknik som ska göra det möjligt för mer avancerad vård i hemmet. Bärbara mätare i form av plåster, sensorer som är ätbara och hälsoappar är exempel på detta. Allt mer av sjukvården kommer att kunna göras på distans.

Hon talade också om en lösning som innebär att du sätter upp en liten dosa vi ingången till lägenheten. Dosan är uppkopplad och kan kommunicera genom en APP och en molntjänst. Den lilla apparaten loggar vem från hemtjänsten som kom och när. Hemtjänsten kan också spela in ett litet röstmeddelande. Till exempel: – Jag var hos Erik i dag. Han mår bra och har fått duschat och städat. Den anhörige får då ett pling i sin mobil och kan höra medelandet.

Data är framtidens olja
Att offentlig sektor har stor betydelse var alla talarna överens om. Det är de beslut som tas inom offentlig sektor som i mycket formar vår framtid. Kommer vi att ha ett samhälle, där all den enorma mängd data som dagligen samlas in om oss, används på ett bra sätt eller till att övervaka oss?

Data är framtidens olja. Den som sitter på datan har makten, sa Bo Dahlbom. Kommer vi att ha ett samhälle där några stora företag har monopol på makt, teknik och kunskap eller kommer vi att ha ett samhälle där alla har tillgång till tekniken och kan påverka den? Det beror mycket på de politiska beslut som fattas och på de val som görs inom offentlig sektor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *