En vecka med skånska smaker

Under vecka 46 präglas maten på Omsorg i Helsingborgs vårdboenden av typiska skånska smaker. Veckans tema är Skåne och på menyn finns både kalops, lögadoppa och äggakaga med stekt fläsk.

De senaste åren har de enheter som får mat levererad från MatOmsorg inom Omsorg i Helsingborg haft teman och önskematsedlar ett antal gånger om året. Temat har varit allt från vilthelg till tyska och italienska veckor medan önskematsedlarna baseras på hyresgästernas önskemål.

Vecka 46 är det dags för skånskt tema. På menyn finns bland annat kokt torsk med skånsk senapssås, skånsk kalops med kokta päror, skånsk vitkålssoppa med frikadeller, grishalskotlett med brunsås och stekt fläsk med lögadoppa och kokta päror.

Hur har ni valt ut rätterna?
– Vi har hittat traditionella rätter genom att titta i gamla kokböcker och höra oss för om vilka rätter som är omtyckta. Sedan måste de även passa för storhushåll och här har vi fått experimentera lite, säger Jenny Håkansson som är kostchef inom MatOmsorg.

– Vi kommer till exempel att göra egen äggakaka och det är speciellt att göra den i så stora mängder som vi gör. Men vi har testat olika sätt och har kommit fram till ett recept och tillagningssätt som blir bra.

Under veckan infaller även Mårten gås som firas med en festmåltid.
– Mårten gås har en extra stark tradition just i Skåne, som man inte ser på samma sätt i resten av Sverige. På Mårten gås kommer vi att servera en trerätters middag. Som förrätt blir det miniostpaj med kräft-topping och till huvudrätt serveras kalkon med gräddsås och rödkål. Vi serverar kalkon istället för gås eftersom det passar bättre att hålla varmt. Sedan blir det äppelkaka med vaniljsås till efterrätt.

De skånska smakerna väcker många minnen och Jenny har uppmuntrat vårdboendenas kostombud att passa på att prata matminnen och duka skånskt under veckan.
– På fredagen dag kommer vi även att ha dansk inspiration med smörrebröd och typiska pålägg som stekt spätta, fläskrullad och leverpastej. Här kan personalen och hyresgästerna på vårdboendena vara med och påverka om de vill göra några egna varianter av smörrebröd.

Redan nu pågår även planeringen för Nobelfestligheterna som kommer att uppmärksammas med en trerätters Nobelmiddag på våra vårdboenden.

Här kan du se veckans matsedel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *