En musikalisk tolkning av vård- och omsorgsyrket

I samarbete med humorgruppen Infallet har vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborgs stad tagit fram en houseinspirerad musikvideo. Det är helt nytt grepp för att locka unga att arbeta med vård och omsorg.

– Tyvärr är den allmänna bilden av vård- och omsorgsyrken fylld av fördomar.  Den bredd på arbetsuppgifter och arbetsplatser som finns kommer på något sätt aldrig riktigt fram. Det har vi försökt visa i videon samtidigt som vi skämtar lite med de fördomar som finns, säger Thure Gunnarsson, informationsansvarig på vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg.

Musikvideon är kanske inte det man förknippar med traditionell kommunal information.
– Videon är gjord med enkärleksfull blinkning till alla de vardagshjältar som i dag arbetar med vård och omsorg. Humorn handlar uteslutande om de fördomar som finns om yrket, säger Maria Cederlund som arbetar som kommunikatör på vård- och omsorgsförvaltningen.

Till videon är också webbplatsen omsorgsjobb.helsingborg.se kopplad där anställda berättar om sina arbeten i intervjuform. Videon och webbplatsen är tillgänglig för alla och ska bland annat kunna användas av syokonsulenter på skolorna när de informerar om vård- och omsorgsyrken.

Humorgruppen Infallet består av unga komiker från Helsingborg som har ett humorprogram på nätet.
– Vi i filmteamet konstaterade efter två inspelningsdagar att syftet med hela filmen åtminstone “fungerat” på oss – det var väldigt roligt och upplyftande att besöka vård- och omsorgsförvaltningens olika verksamheter och plötsligt kände vi åtminstone för en stund att man kanske borde jobba med just vård och omsorg istället, säger Oskar Arleon från Infallet.

Alla scener är inspelade på arbetsplatser hos vård- och omsorgsförvaltningen och i videon deltar personal från de olika arbetsplatserna.

Bakgrund till projektet
Sveriges kommuner och landsting, SKL, spår en stor brist på undersköterskor i vård- och omsorgssektorn inom fem till tio år. En anledning till detta är att vårdbehovet ökar i takt med att den svenska befolkningen blir allt äldre. Dessutom kommer fler undersköterskor än normalt att gå i pension under de kommande åren, vilket skapar behov av ersättningsrekryteringar.  I många kommuner är redan idag pensionsavgångarna bland undersköterskorna fler än de som utbildar sig. Trots det stora behovet av personal har antalet sökande till vård- och omsorgsprogrammet minskat i många delar av landet.

Ytterligare information
Thure Gunnarsson, Informationsansvarig, vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg,
Telefon 042-10 63 52, e-post: thure.gunnarsson@helsingborg.se
Oskar Arleon, Infallet, telefon 040 – 693 60 12, e-post: oskar@rafflande.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *