En liten julsaga (fast på riktigt)

– Jag trodde inte att det skulle bli några julklappar i år. Men det är så roligt att se glädjen i barnbarnens ögon när de får morfars paket. Julen är viktig för mig, men jag kände att jag inte orkade med julstöket.

På Gunnars bord står en hyacint som skvallrar om att det snart är jul. Där står också ett fat med några apelsiner som han har stuckit kryddnejlikor i. En doft han minns sedan barndomen.

– Hela släkten träffas ju så sällan. Vi bor långt ifrån varandra men till jul samlas vi alla.

Han sitter i favoritfåtöljen i lägenheten i ett litet samhälle i utkanten av Helsingborg. Framför honom står rollatorn. Han tittar ner på sina ben som blivit allt svagare, och mot armarna som inte längre orkar bära som förr.

För en månad sedan märkte Eva från hemtjänsten att Gunnar var lite nedstämd och frågade vad som stod på. Gunnar berättade då att han var ledsen för att han inte kunde köpa julklappar till barnbarnen.

– Så jag erbjöd mig att beställa färdtjänst och följa med ut och handla.

Gunnar tog på sig sina nytvättade byxor, sin nya varma ulltröja och sin rock. Sedan bar det av med färdtjänsten till varuhuset. Han gick sakta runt bland hyllorna i det stora varuhuset. Han vände och vred på det som han hittade. Och en hel del hamnade i korgen.

– En leksaksbil till barnbarnet i Uppsala. Och så lite parfym till tösen i Bunkeflostrand. Det är inte ofta jag storhandlar på det viset! berättar han. Det var tur att jag kunde ta en paus och sitta på rollatorn och vila benen emellanåt.

Väl hemma igen hjälpte Eva till med att bära in de fint inslagna julklapparna i huset, och plockade fram fika.

Gunnar lutar sig nöjt tillbaka i fåtöljen. Han drar en lättnadens suck och säger:

–Tänk att det blir en jul i år också!

Varje dag, året om hjälper vi fler än 4 400 helsingborgare att känna sig trygga i sina liv.

God jul önskar vi som arbetar inom hemtjänsten i Helsingborg.

  • mia

    Va bra,det behövs alltid mer folk inom vården.
    Mia på Garverigatan 4 LSS i Råå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *