En händelserik månad

Så kom den då till slut. Vintern. Åtminstone några dagar fick vi njuta av det snövita täcket som bäddade in vår fina stad.

Personligen gillar jag både snö och att vi är på väg mot december månad. Allt blir lite ljusare då och adventspyntet gör naturligtvis sitt till. Men helgens snöfall ställde till bekymmer för en del medarbetare som var ute på vägarna. Efter snö kommer tö, det vet vi, och häromdagen träffades en grupp för att gå igenom händelserna och se vad som kan göras bättre till nästa gång. Ett stort tack till alla som hjälpte till att ordna det så bra för våra kunder under den gångna helgen!

Utanför oss i Sverige och i världen pågår de kanske största folkvandringarna någonsin. I Helsingborg precis som i många andra kommuner jobbar man för att ta emot människor som sökt sig till vårt land från krig och trauman. Samtidigt har vår Bemanningsenhet haft sitt årliga vikariemöte. Denna gång kom ca 300 vikarier. Utöver nyheter och påminnelse om våra gemensamma rutiner informerades vikarierna om värdegrunden, avvikelserapportering och allt annat som de behöver känna till för att kunna arbeta hos Omsorg i Helsingborg.

Att det finns tillgång till vikarier när vi blir sjuka eller är borta av andra skäl är viktigt för att våra verksamheter ska fungera. Lika viktigt är det att vikarierna är insatta i hur det fungerar att arbeta hos oss och vilka riktlinjer vi arbetar efter. Hos oss är mellan 30-40 % av medarbetare och vikarier flerspråkiga och/eller kommer från ett annat land än Sverige och jag är oerhört tacksam för det. De behövs för att vi på sikt ska kunna trygga vår personal- och kompetensförsörjning.

Vi syns och hörs på Instagram!
Britt-Marie Börjesson
Omsorgsdirektör

Några ögonblicksbilder från min tillvaro under november månad:

bemanningsenhetenBemanningsenheten.

Tre politikertrio_namnden

Det här gänget träffar jag allt som oftast i olika sammanhang. Politik och förvaltning har olika roller. En grov förenkling av rollerna brukar vara att beskriva att politikerna beslutar om vad som ska göras och förvaltningen om hur det ska göras. Jag tror att det är jätteviktigt att vi möts med respekt för varandra i diskussioner om både nu och framtid.
Vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg har 13 ordinarie ledamöter och 7 ersättare.

#helsingborgsstad #omsorgihelsingborg

Cecilia jobbar med framtidsfrågor

Det här är Cecilia som jobbar med våra kommunikationsfrågor.cecilia Just nu har vi många stora och komplicerade frågor på agendan. Spännande och jätteviktigt att vi kan kommunicera med helsingborgarna om dagens och framtidens vård och omsorg. Lika viktigt är det att vi utvecklar vår interna kommunikation och information. Kommunikationen hänger också starkt samman med en annan viktig fråga, vår arbetsgivarattraktivitet och hur den kan kommuniceras. Det såg vi inte minst vid lanseringen av vår musikvideo för en tid sedan.

Batteridriven hemvård

Det här gör mig riktigt glad! Läs gärna mer på omsorgihelsingborg.se. hemvardcNu går ett av Omsorg i Helsingborgs hemvårdsområden helt över till eldrivna cyklar och bilar. Hela staden arbetar med det man kallar för att ”minska sitt ekologiska fotavtryck” och det är precis det Hemvård Nord 1 gör. Bra jobbat, ni är ett gott föredöme!

#helsingborgsstad 
#omsorgihelsingborg

Nya gamla Kungshult

En avslutande fika efter invigningen av Kungshult med Britt-Mari Mattson som är vår driftschef för vårdboendet.brittmarieKungshult

Kungshult har efter om- och nybyggnation blivit fantastiskt bra, i gott samarbete med stadens fastighetsförvaltning. På plats finns både ett vårdboende, LSS-bostad, MatOmsorg och Region Skånes hospice. Om du inte varit där kan jag varmt rekommendera ett besök. Det går inte att känna igen sig från de gamla lokalerna och medarbetarna har gjort ett fantastiskt arbete med att skapa en trevlig inredning och miljö för våra kunder, samtidigt som man fått skynda sig lite extra med inflyttningen.

Kungshult är också vårt mest moderna boende vad gäller möjligheterna till teknisk och digital utveckling. Det är en alldeles utmärkt miljö för olika företag som behöver testmiljöer för digitala och tekniska produkter.

#helsingborgsstad #omsorgihelsingborg

Om facklig samverkan och reflektioner på en tågresa

Här är jag på väg till Internetdagarna och Helsingborgs dag. Mer än 1 tagBMtimme tågförseningar, lite småirriterad 🙁 men får en himla massa gjort och skrivet 🙂 Framförallt blev det lite tid över för reflektion. Vardagen är så tight och fylld av aktiviteter och det blir sällan bra att springa fort utan struktur och en plan för framtiden. Det här gav mig en chans att tänka igenom och fundera över bland annat den dialog vi ska ha i slutet av veckan med alla våra fackföreningar. På agendan står framtidsfrågor, med siktet inställt på åtminstone 2016-2018 och helst ännu längre fram..

#helsingborgsstad #omsorgihelsingborg #inetstad #ind15

Helsingborg i Göteborg

Kvalitetsmässan i Göteborg bjöd på intressanta dagar. I stadens monter kvalitetsmassankunde besökarna prova, smaka och dofta Helsingborg sam lyssna på våra miniseminarier. På bilden med några härliga kollegor, Linda, Jocke och Stina.

Vi deltog och föreläste om hur vi arbetar med omvärldsanalys och trendspaning, hur vi arbetar med aktiviteter i vårt ”Vinna-Vinna-projekt” och i en podcast. Podcasten kommer att publiceras av Förändringspodden i början av december och handlar bland annat om hur det är att arbeta med ledarskap i en digital värld.

@jardenberg @lindafasten #helsingborgsstad


Vi är bäst på IT!

Vi vann priset som svensk IT-kommun 2015 i stenhperelliård konkurrens med duktiga kommuner. Vilken härlig känsla, vilken kväll och så viktigt med vårt öppna wi-fi! Feststämningen fixade Charlotte Perelli från scenen i Göteborg. Priser och uppmärksamhet i all ära – det är just då jag tror att det är som viktigast att kavla upp ärmarna och fortsätta utvecklas. Det viktigaste av allt är att göra något som är bra för helsingborgarna!

Vilket rykte har Helsingborg?

brands

Vad är det första du tänker och känner när Helsingborgs stad kommer på tal?

Det talas mycket om begreppet varumärke. Förenklat uttryckt kan det sägas vara ett rykte som finns kring företag eller organisationer. Om det stämmer, kan inte kommuner och städer låta bli att jobba med sitt varumärke – eller hur? Jag tror det är väldigt viktigt att vi funderar över vilken bild vi ger av oss själva, vår egen image, i vårt fall vård- och omsorgsyrket. Jag har sagt det förr – och säger det igen – vi ska sträcka på oss och berätta om allt vi är proffs på.

Alldeles nyss var jag i Stockholm på Internetdagarna. Vi hade en hel dag på agendan där vi beskrev allt arbete som görs i Helsingborg. Jag vet att vi gör mycket bra och ligger långt fram i många frågor, men det är härligt att få höra andra reflektera över det! Vi fick mycket positiv feedback. Här en kommentar:

”Just så! Och vilket bra jobb ni gjort för
#helsingborgsstad  idag #inetstad! Kunskap och positiv
energi från scenen, verkligen som “varumärket” den
pulserande, levande staden!”

“Utan spaning ingen aning”drones

Idag har vi diskuterat stadens mål med digitalisering och jag har redovisat min spaning och 14 olika trender. “Utan spaning ingen aning”. Välfärdsteknologin kan göra oss effektivare och ge oss mer tid och energi över för ett gott bemötande av kunderna. Det här är en svår fråga och den kommer att behöva stötas och blötas många gånger, inte minst ur ett etiskt perspektiv. Snart ska jag i alla fall fortsätta trendspaningen tillsammans med mina närmaste medarbetare för att se vilka analyser vi tillsammans kan göra.

På mitt instagram-konto ger jag löpande små inblickar i min vardag på jobbet och mina tankar om vård och omsorg. Vill du löpande läsa allt jag skriver är det bara att gå till instagram.com/brittmarieborjesson. Här kan du läsa och självklart också kommentera.

Du behöver inte ha ett eget konto för att följa mig. Vill du skaffa ett eget konto, klicka här och följ instruktionerna. På voffra.wordpress.com kan du med jämna mellanrum ta del av en sammanfattning av hur min månad har varit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *