En app för att minska otryggheten

Under 24 timmar gavs programmerare möjligheten att på True Challenge Hackathon utforma lösningar på behov som stadens äldre och funktionsnedsatta formulerat. De imponerande resultaten demonstrerades och en slutlig vinnare korades, Team Haqs med appen "Vem där".

Helsingborgs stad tror på goda samarbeten med såväl offentliga som privata aktörer. Helgen den 20-21 maj arrangerade därför vård- och omsorgsförvaltningen tillsammans med En bra plats vårt kanske mest innovativa samarbete: True Challenge Hackathon.

Fyra lag fick under ett dygn utforma digitala lösningar på behovspaket som skapats efter dialog med bland annat SeniorNet och personer med LSS-insatser.

Team Haqs, bestående av far och son Daniel och Victor Krusenståhle, beslöt sig för att arbeta utifrån behovspaketet Se vem som kommer hem: Att hemtjänstpersonal som kommer hem till det egna hemmet först har presenterat sig så att man kan känna sig trygg. Många äldre är rädda för att bli rånade och lurade.

– Vi valde det eftersom att vi ansåg att det är ett problem som behöver lösas. Min far började tänka på sin mamma som är orolig över att hon inte vet om det är den riktiga hemtjänsten som kommer hem till henne, säger Victor Krusenstråhle.

Appen “Vem där” går ut på att till exempel en hemtjänstkund har appen på sin dator eller smarta telefon och får då meddelande från hemtjänsten att de är på väg. Kunden kan även se en bild eller liten film med den hemtjänstpersonal som ska göra hembesöket. När hemtjänsten är utanför bostaden ringer de på via appen.  Skulle en försening uppstå kan även det meddelas genom appen på ett snabbt och smidigt sätt.

– Vi blev i stort sett klara så appen kan börja testanvändas idag, säger Victor Krusenstråhle.

I och med att deltagarna fick möjlighet att visa upp sitt arbete för företagare som fanns på plats under True Challenge lyckades Victor och hans pappa Daniel få kontakt med näringsidkare som vill satsa på deras app.

– Det var riktigt kul att vara med på hackathonet. Vi har aldrig varit på något liknande och det visade sig verkligen vara över våra förväntningar. Jag hade lätt kunnat vara med fler gånger! säger Victor Krusenstråhle.

en ung man och en äldre sitter vid sina datorer

Victor och Daniel Krusenstråhle arbetade under 24 intensiva timmar med att programmera och designa appen “Vem där”.

Här kan du läsa ett blogginlägg av Erik Borälv, från innovationsmyndigheten Vinnova, som skriver om sin upplevelse av True Challenge Hackathon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *