E-learning gör delegeringen smidigare

Med E-learning tar vård- och omsorgsförvaltningen ytterligare ett steg in i framtiden och förenklar för medarbetarna inom äldreomsorgen och LSS. Den digitala läroplattformen gör det möjligt att studera hemma eller på arbetsplatsen och sedan göra bland annat delegeringsproven hos sjuksköterskan istället för på Maria Park. Implementeringen har börjat och våren 2018 kommer alla ordinarie verksamheter inom Omsorg i Helsingborg använda sig av E-learning.

Sjuksköterskorna Pia Torsholm och Jeanette Persson, som till vardags arbetar på vårdboendet Elinebo, var med i uppbyggnadsfasen av E-learning.

– Vi var med från grunden och diskuterade vad som var viktigt att ha med i systemet. Sedan blev Elinebo ett av pilotboendena som fick prova systemet förra året, säger Pia Torsholm.

Ett av kraven som Jeanette och Pia fick igenom är att vårdpersonalen måste göra ett diagnostiskt test och få alla rätt innan de får göra det avgörande delegeringsprovet.

– Det stöttes och blöttes ganska mycket innan vi beslutade oss för det, säger Jeanette Persson.

En som tycker att det är bra att det krävs alla rätt på det diagnostiska testet är stödassistenten och planeraren Carina Andersson. Hon arbetar på serviceboendet Dalhemsnätet som också var ett av pilotboendena.

– Det är jättebra att det krävs alla rätt på testdelen. Du kan lätt backa och se om utbildningsfilmen som finns i systemet. Ju mer du gör testet desto mer lär du dig, säger Carina Andersson.

Flexibel delegering

Delegeringsprocessen via E-learning går till så att exempelvis omvårdnadspersonalen på ett vårdboende loggar in på en dator, surfplatta eller mobiltelefon och där får tillgång till en utbildningsfilm som går igenom allt det som tidigare har krävt långa föreläsningar på Maria Park eller självstudier av kompendium.

Omvårdnadspersonalen kan se filmen på sin arbetsplats eller hemma och dela upp filmens olika avsnitt utifrån när det finns tid och möjlighet. Om de undrar över något kan de höra av sig till tjänstgörande sjuksköterska som svarar på frågor och kan förtydliga om något är oklart.

När omvårdnadspersonalen sedan känner sig redo görs ett diagnostiskt test där det krävs alla rätt. Provet kan göras så många gånger som krävs för att få godkänt. När testet blivit godkänt bokas tid för delegeringsprov. För medarbetare på vårdboende görs provet hos boendets sjuksköterska, medarbetare inom hemvården gör provet hos sin sjuksköterska och för medarbetare inom LSS görs provet hos sjuksköterskan i habiliteringsteamets lokal.

– Undersköterskorna har efterfrågat det här. Även de som känner sig obekväma vid datorer tycker att det här är bättre än att åka upp till Maria Park. Det är dessutom lättare att fråga oss om oklarheter än om man är i en stor grupp på Maria Park, säger Pia Torsholm.

– På Maria Park är det inte så många som vågar räcka upp handen och ställa frågor. E-learning ger mer och fler kan tillgodogöra sig informationen, säger Carina Andersson.

En annan fördel som Carina ser med E-learning är att det är smidigare och kräver inte lika lång framförhållning för att boka en tid för delegering.

Hemvård, vårdboende och LSS

Under sommaren har Elinebo, Tuvehagen och korttidsenheten varit först ut med att börja använda sig av E-learning. Stegvis kommer sedan den digitala läroplattformen börjas användas inom hemvården och på resterande vård- och LSS-verksamheter.

Inledningsvis är det delegering av uppföljningskursen i läkemedelshantering bas 2 samt tilldelning av användarlicens för personlyft som kommer ske via E-learning. När det gäller användarlicens för personlyft går medarbetarna först en utbildning i Kompetenshuset innan de gör ett kunskapstest i E-learning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *