“Du borde jobba med vård och omsorg” – att vilja, kunna och våga

Jag kom till Helsingborg för drygt tre år sedan och då var det ganska kontroversiellt att publicera, öppna konton och ha egna grupper i sociala medier. Så ser det inte ut idag. Tvärtom, vi sprider mycket information om vårt arbete, är mycket mer transparenta och demokratiska, inte minst genom stadens öppna wi-fi. Precis så som jag hoppas andra kommuner också har modet att följa efter.

Jag vill, jag kan och jag vågar är devisen för en av våra dagliga verksamheter, Trumslagaren. Trumslagaren är en av flera verksamheter som är representerade i vår musikvideo . Musikvideon vill vi använda tillsammans med annat vi gör för att attrahera ungdomar att söka sig till vård- och omsorgsyrken. Jag är riktigt glad över hur väl mottagen den har blivit, över 129 000 visningar i skrivande stund och 400 000 användare som haft den i sitt Facebook-flöde.

Ärligt talat var jag lite pirrig i magen inför lanseringen, vad skulle reaktionerna bli? Men … som ett par av alla de som kommenterat skrev;

Håller med om att jobbet inom vård och omsorg inte är en glad musikvideo hela tiden. Men det finns mycket glädje i jobbet som sällan visas i media och liknande. Denna musikvideo har just valt att fokusera på mycket av det som är bra och glädjefullt i jobbet”

”Helt underbart, verkligheten är vad vi själva gör den till. Förändringar kan bara börja hos oss själva, det är Vi som avgör om ett möte blir bra eller dåligt. Negativt tänk smittar av sig men det gör även positivt ….”

Nu vet vi att den landade bra. Det är definitivt många yngre som har sett och gillat videon och det var ju precis det som var syftet. Själva idén är att vi kommer att ha behov av personal i vård och omsorg framöver. Vi vill att unga ska få upp ögonen för att vårdyrket finns och att det finns mycket positivt i det. Det finns dessutom en del fördomar och där har vi använt humor för att ventilera, och kanske ta död på en och annan, av dem i videon.

Själv är jag helt övertygad om att vi ska sprida all den positiva kunskap som behövs om vår yrkesroll. Det kan ingen annan än vi själva göra. Kunskap om allt det som vi är proffs på – möten, kommunikation bemötande, integritetsfrågor – ja, listan kan göras lång. Så fortsätt sträcka på ryggen och berätta om ett fantastiskt jobb med massor av mellanmänskliga möten.

Medarbetarenkäten
Ett annat viktigt instrument för att utveckla vårt arbete och vår arbetsmiljö är medarbetarenkäten. Så ta dig en stund och besvara den. Den är viktig!

Med en ständig strävan
Strävan efter enkla och tydliga mål, kvalitet och en kontinuerlig och transparent uppföljning kan alla i verksamheten jobba för fortsatt goda och till och med bättre resultat. Nu är det snart dags för resultatpresentation av de nationella kvalitetsundersökningarna. Jag är stolt och glad att vi utvecklat våra resultat så långt som vi har, men riktigt nöjd blir jag aldrig. Att jobba med utveckling är att ta sig från en punkt till nästa.

Tack alla medarbetare som kämpar hårt varje dag med vår utveckling och med att skapa bästa möjliga förutsättningar för alla våra kunder, tack också till alla våra chefer. Det går om man vill, kan och vågar!

Britt-Marie Börjesson
Omsorgsdirektör
På bild: Humorgruppen Infallet tillsammans med Maria Cederlund, kommunikatör, David Väcklén, kommunikatör, Thure Gunnarsson, informationsansvarig och Britt-Marie Börjesson, omsorgsdirektör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *