“Det går inte längre att springa ifrån den tekniska utvecklingen”

Under tisdagens medarbetarkonferens diskuterade deltagarna frågor som ny teknik, hur ledarskapet kan utvecklas och hur vi gör för att vara en attraktiv arbetsgivare. Syftet med konferensen var att utbyta tankar och idéer med varandra och att prata om vilka utmaningar som ligger framför oss.

På plats fanns omsorgsdirektör Britt-Marie Börjesson, verksamhetschef Viweca Thoresson, kvalitetschef Kristina Olsson och myndighetschef Stina Cederhag för att samtala med medarbetarna kring frågor och utmaningar i vår bransch. Konferensen hölls på Scandic Helsingborg Nord på Berga och inleddes med en gemensam lunch. Maria Stolt arbetar som undersköterska på Elinebo vårdboende.

– Jag läste inbjudan på intranätet och efter samtal med min chef anmälde jag mig. Hon har själv varit på en medarbetarkonferens och tyckte att den var mycket givande. Jag hoppas att jag får någon ny information eller kunskap med mig hem som jag inte hade fått annars, berättar hon.

– Tanken är att prata om vårt arbete och att träffas på ett sätt som inte är traditionellt. Vi pratar om utvecklingsfrågor, kompetensutveckling och annat som vi behöver satsa på framöver, inledde omsorgsdirektör Britt-Marie Börjesson.

Ny teknik väcker känslor
Deltagarna var överens om att det är svårt att förutse vad som ligger framför oss när det gäller ny teknik när de pratade om frågor som utökat trådlöst nätverk på boenden, cykel med bildskärm och bilar som inte längre behöver styras av en människa.

– Vad tänker ni på när ni hör utveckling? Får ni rysningar av IT och ny teknik? Jag vill understryka att det inte handlar om att ersätta personal med ny teknik utan om att våra kunder får andra vanor och andra behov. Det går inte längre att springa ifrån den tekniska utvecklingen och jag tror att en kombination mellan människa och teknik är det bästa, sade Britt-Marie. Matningsroboten Bestic är ett exempel på ny teknik som personal ifrågasatte i början.

– Det är lätt att vara negativ inför ny teknik och en rädsla för det som är nytt. Men när vi sedan tog del av den i vår verksamhet fick vi en helt annan bild av roboten. Det är en balansgång mellan anhöriga som går i taket, medan personal och kunder vill prova ny teknik, berättade en deltagare på konferensen.

– När vi fick Ipads till vårdboendet trodde jag att de skulle ligga och samla damm. Det visade sig istället att de boende är nyfikna och surfplattorna används dagligen till musik, memoryspel och frågesport. För inte så längesedan var detta otänkbart, sade en annan deltagare.

En bra chef
En annan fråga som medarbetarna diskuterade var hur en bra chef är och hur ledarskapet kan utvecklas. Svaren kom på löpande band. En god lyssnare, närvarande, ger förtroende och är synlig för sina medarbetare var några av de tankar som framfördes.

– Jag vill gärna att vi utvecklar vår organisation så att det blir tillåtet att göra misstag. Ibland går det snett och vi behöver lära oss av det.

Sveriges viktigaste jobb
En av de sista frågorna som diskuterades under medarbetarkonferensen var hur vi ska klara av att vara en så attraktiv arbetsgivare att man vill jobba hos oss. Hur gör vi för att få andra att förstå att detta är ett av Sveriges viktigaste jobb? Som förslag fanns flexibla arbetstider, högre lön, högre status för yrken inom vården och chefer som värdesätter sin personal. Ett annat förslag var att införa dubbla professioner och att vara en framtida arbetsgivare för fler yrkeskategorier.

Stora utmaningar framöver
Alla var överens om att medarbetarkonferensen var bra, trevlig och lättsam.

– De tankar och idéer som kom upp tar vi med oss i vårt utvecklingsarbete. Det spelar ingen roll vilken titel man har eftersom ingen sitter på de färdiga svaren. Vi står inför stora utmaningar och en del måste vi fundera på tillsammans, avslutade Britt Marie.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *