Innovation i fokus

Februari har varit både långa dagar med mycket arbete på hemmaplan och framåtblickandets månad för mig. Kommer precis från Nationell kunskapsutveckling (NSK-S) på Sveriges kommuner och landsting (SKL) där det diskuterats kunskapsutveckling inom socialtjänsten. Jag är tillsammans med socialchefen i Klippan Skånes representant i ett arbete där vi tillsammans med hälso- och sjukvården och landets statliga myndigheter jobbar med framtidsfrågor och behoven av ny kunskap.

Inom förvaltningen arbetar vi med innovationskompetens och är precis i tagen med att skriva fram en plan för arbetet. Det är inte för inte vår regering tillsatt ett innovationsråd och SKL tagit fram en skrift där man beskriver hur vi behöver arbeta med innovationer och radikala förändringar för att klara av våra framtida behov i offentlig sektor. Jag är glad att vi i Helsingborg ligger så långt fram och insett att vi inte kan lösa morgondagens problem med gårdagens lösningar. Nej, det gäller att vara innovativ och fundera över hur vi ska klara av bland annat vården och omsorgen med fler äldre och färre människor i arbete. Några av er har säkert också uppmärksammat att vi delade ut ett innovationspris till en av våra medarbetare i slutet av förra året.

I början på månaden var jag på Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa på Kistamässan. Välfärdsteknologi och digitalisering kommer vi att se mycket av i framtiden. Hos oss undersöker vi hur vi kan utveckla e-hemtjänst, digital tillsyn, vårt system för resruttplanering, nyckelfri hemvård tillsammans med vårt nuvarande system för dokumentation. Tänk vad mycket tid vi kan lägga i det direkta vård- och omsorgsarbetet när vi kan få mer stöd av olika digitala system. Och det är ju det vi vill, mindre administrativ tid och mer omsorgstid.

Månaden har också varit fylld med arbete kring de effektiviseringar och den konkurrensutsättning vi fått uppdrag av vård- och omsorgsnämnden att arbeta fram. Jag förstår er oro när ni levt i ovetskap om vilka verksamheter som planeras att konkurrensutsättas, men det har varit viktigt för våra majoritetspolitiker att ordentligt arbeta igenom vilka kvalitativa förutsättningar de vill ska gälla. Snart kommer allt att vara färdigt för kommunikation. Någon av er kanske undrar varför vi inte kan informera under arbetets gång, men anbudsförfrågningar och innehållet i dem är det så kallad ”absolut sekretess” kring. Det är naturligtvis inget eget påhitt lokalt i Helsingborg utan syftar till att inget underlag ska komma någon enskild leverantör eller anbudsgivare till del i förväg. Det i sin tur har med en schysst konkurrens att göra och upphandlingsregler där allt ska bli offentligt för alla samtidigt.

Stadens ekonomiska situation blir också lite tightare de närmaste år och det innebär att vi behöver fundera över hur vi kan hushålla med skattemedlen. Några av de förslag om effektiviseringar vi arbetat med bland annat inom administrationen kan ni läsa om på intranätet. Andra har redan media skrivit om och ytterligare några kommer upp för beslut i vår nämnd den 17 mars. Vi kommer att hålla er uppdaterade successivt bland annat på intranätet.

Och så sist men inte minst har det blivit några stunder med mina nära kära och våra goa barnbarn. Minstingen, lilla Olivia, har precis börjat prata litegrann och just nu är favoritordet nej, nej och åter nej med en bestämd skakning på huvudet.

Britt-Marie Börjesson
Omsorgsdirektör

Följ mig gärna på Instagram! Där ger jag små inblickar i min vardag på jobbet och mina tankar om vård och omsorg. Vill du löpande läsa allt jag skriver är det bara att gå till instagram.com/brittmarieborjesson. Här kan du läsa och självklart också kommentera. Du behöver inte ha ett eget konto för att följa mig. Vill du skaffa ett eget konto, klicka här och följ instruktionerna. På voffra.helsingborg.se kan du med jämna mellanrum ta del av en sammanfattning av hur min månad har varit.

Vi syns och hörs på Instagram!

Några ögonblicksbilder ur
min tillvaro under februari:

nkuSKL

Idag ringde väckarklockan 03:45

Det blir en lång dag med Nationell Kunskapsutveckling på SKL där jag representerar Skåne och socialtjänsten. Skönt med lite ställtid på planet för att läsa in mig på handlingarna. #omsorgihelsingborg #sverigesviktigastejobb #helsingborgsstad

lindafasten

Härligt avslut på arbetsdagen

Linda Fastén som arbetar på Stadsledningsförvaltningen och jag diskuterar på temat innovationskompetens. Vi behöver tänka nytt och innovativt för att klara morgondagens utmaningar#omsorgihelsingborg #helsingborgsstad#sverigesviktigastejobb

dagny

Det är aldrig för sent

Så sant som det är sagt: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22171428.ab

moffa

“Moffas” goding ❤

grillspett

Grillspett, mums!

Så här läcker kan timbalkost för dem som har tugg- och sväljsvårigheter se ut. #matomsorghelsingborg #helsingborgsstad #omsorgihelsingborg

kamratkortet

Det är roligare om man är två!

Läs mer om Kamratkortet i #helsingborgsstad på stadens webbplats.

kistagruppen

”Vi måste tänka mer på…”

Så himla stolt och glad över att ha möjlighet att få samarbeta med våra innovativa och kritiskt tänkande unga medarbetare. Läs mer om deras tankar om IT, digitalisering och #MVTe på

mingelKista

Det är runt fikabordet det händer

Omvärldsspaning och nya spännande diskussioner om välfärdsteknologi i minglet på #MVTe med#enbraplats och #förändringspodden

goteborg

I Kista för att spana på framtiden

Här träffar jag representanter för Cenvigo, ett av våra testbedsföretag som ställer ut på Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsaKistamässan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *