Bjöd på fest för att lära känna varandras kulturer bättre

I helgen firades det persiska nyåret nouruz. Inför det passade Tina Grezin på att bjuda sina kollegor inom hemvården på fest för att uppmuntra till större kunskap och förståelse för olika kulturer.

Tina Grezin bjöd kollegorna på mat, godsaker och inspiration.

Tina Grezin bjöd kollegorna på mat, godsaker och inspiration.

Redan förra året bjöd Tina sina kollegor på fest vid det persiska nyåret nouruz.

– Jag arrangerade festen för att jag tycker att det är viktigt att vi lär känna olika kulturer, så att de kan blir en naturlig del av vår vardag. Vi har så mycket att vinna på det, säger Tina som arbetar som undersköterska inom Omsorg i Helsingborg.

Gästerna fick ta del av den traditionella dukningen inför det persiska nyåret.

Gästerna fick ta del av den traditionella dukningen inför det persiska nyåret.

Förra årets fest blev succé bland kollegorna inom hemvården, så i år blev det favorit i repris. Tina hade lagat persisk mat med bland annat tabouleh, piroger, hoummus och sallader och bjöd på typiska persiska godsaker. Hon hade dukat ett bord med den traditionella nyårsdukningen med haft sin som kan översättas med ”sju saker som börjar på s” som ska finnas med på bordet. På väggen hade hon gjort tavlor med information om det persiska nyåret och stadens visionsarbete.

Öppet hus
Under några timmar höll Tina öppet hus och personalen kom i omgångar efter hur det passade deras arbetsturer. Kerstin Stöckl som arbetar på arbetsmarknadsförvaltningen passade på att hälsa på med en grupp med nyanlända svenskar som har bott i Sverige olika länge och går i skolan tillsammans.

– Jag hade kontakt med Tina och tänkte att detta var ett bra tillfälle att koppla ihop information med ett besök på en arbetsplats. Arbetsmarknadsförvaltningen arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration, försörjningsstöd och vuxenutbildning. Gruppen som jag är här med idag fokuserar på att komma ut på arbetsmarknaden. Som nyanländ behöver man lära känna samhället och eftersom en tredjedel av gruppen vill arbeta inom vård och omsorg, var detta ett bra tillfälle, säger Kerstin.

Brinner för integrationsfrågor
För 29 år sedan flyttade Tina med sin familj till Sverige från Iran så hon har bott längre i Sverige än i Iran. Hon brinner för integrationsfrågor och har arbetat aktivt med det i många år, bland annat som ordförande i det kommunala integrationsrådet i Helsingborg. Det är ett rådgivande organ för diskussioner och information mellan Helsingborgs stad och stadens närmare 35 invandrarföreningar.

Tina ser hur viktigt det är att vi lär känna varandras kulturer så att vi får större förståelse för varandra och för hur vi agerar och kan uppfatta saker olika i vardagen.

– En fest är ett roligt sätt att lära känna varandra. Dessutom behöver vi ha roligt tillsammans för ibland kan vårt arbete vara tungt, säger hon.

Skratt och beröm

Tina med enhetschefen Nina Bredén och omsorgsdirektören Britt-Marie Börjesson, som båda berömde Tina för hennes initiativ.

Tina med enhetschefen Nina Bredén och omsorgsdirektören Britt-Marie Börjesson, som båda berömde Tina för hennes initiativ.

Under festen blev det både skratt och berömmande ord. Besökarna fick med sig nya kunskaper hem och några tyckte att Tina borde starta matlagningskurser så att fler kan lära sig att göra den goda maten. Några andra tyckte att kurser i magdans vore toppen.

Omsorgsdirektören Britt-Marie Börjesson var en av dem som besökte festen och hon berömde Tina för hennes initiativ.

– Det är så otroligt viktigt att vi arbetar med frågor om integration och att vi lyfter fram det mångkulturella. Jag gillar att man går från ord till handling och det gör du verkligen, säger Britt-Marie.

Magdans.

Magdans.

Dagen till ära hade Tina även bjudit in vännerna Katti och Maymi som hjälpte till att berätta om det persiska nyåret och dansaren Rebecca Grimborg från Hanan Oriental Dance Group som dansade för besökarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *