Är att jobba i team likt lagidrott?

lagspel

Absolut skulle jag säga!

Att arbeta inom omsorg och vård handlar om teamarbete. Team eller lag  – vad är skillnaden?

Någon tycker kanske att jag är helt galen när jag säger att ett arbetslag inom vård och omsorg är att likna vid ett fotbollslag som skall spela en match. Vi spelar inga fotbollsmatcher tänker ni. Nej, men vi gör en lagprestation varje arbetsdag påstår jag.

Om fotbollslag säger man ofta –

  • Laget är nyckeln till framgång
  • Kommunikation och glädje är en förutsättning för att laget skall fungera
  • Allt vad jag gör som enskild spelare påverkar lagets resultat
  • Alla i laget är exakt lika delaktiga i resultatet

Spelarnas inställning har stor betydelse för lagets resultat är ett annat påstående. Har spelarna inställningen att de kommer att vinna är sannolikheten större att det gör det också.  Ibland säger man att om det finns en motspelare i laget så förlorar vi. Tänk om det gäller detsamma för oss!

Vilken inställning har spelarna i vårt lag? Vem sätter nivån i vårt lag? Vilka spelare får störst genomslag i laget – de som tror vi vinner eller de som tror att vi kommer att förlora?

Nu har jag kanske satt myror i huvudet på dig som läser eller än värre retat upp dig ordentligt!

Oavsett – så är jag lite nyfiken på vad ni som läser tänker kring mina funderingar. Skulle vara väldigt roligt om ni ville dela med er.

Kristina Olsson, kvalitetschef

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *