Anhöriga behöver också stöd

Viweca Thoresson, verksamhetschef inom Omsorg i Helsingborg

Viweca Thoresson, verksamhetschef inom Omsorg i Helsingborg

Sommaren är normalt den tid då vi ska ta igen oss, slappna av och ha det trevligt tillsammans. Men för en del kan sommaren vara precis tvärtom, det kan vara en tid som är jobbigare än vanligt och som ställer högre krav på smarta och flexibla lösningar. Jag tänker på alla anhöriga som vårdar och stödjer sina närstående och som också kan behöva stöd i sin situation.

Stora delar av Sverige stannar under sommaren. Skolorna har lov och många verksamheter håller semesterstängt. Men inom vård- och omsorgsförvaltningen är det bara några få verksamheter som minskar under sommaren. Faktum är att flera istället ökar, som till exempel verksamheten för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar, för att möta behoven när den ordinarie verksamheten stänger.

De allra flesta av våra verksamheter kan aldrig ta paus eftersom våra kunder har samma behov av stöd och omsorg sommar som vinter, vardag som helg. Oavsett om man bor på ett särskilt boende eller har stöd hemma är verksamheten igång dygnet runt, året runt. För att klara det är vi beroende av duktiga vikarier som är med och ser till att allt fungerar som det ska.

Även om verksamheterna rullar på, kan sommaren bli en jobbig period för den som har en funktionsnedsättning eller sjukdom som gör att man har stort behov av rutiner eller mår bäst av att ha samma personer runt sig. Då är det ofta de anhöriga som får ta ett stort ansvar för att se till att det flyter för den som behöver extra stöd. Överlag klarar anhöriga det på ett fantastiskt sätt och gör allt vad de kan för att det ska bli så bra som möjligt för deras nära och kära. Många anhöriga gör det dessutom utan att reflektera över det extra arbetet ”Jamen, det är ju mina föräldrar, min make eller mitt barn det handlar om, självklart gör jag det”.

Just den nära relationen till den som behöver stöd kan göra att man faktiskt inte ens ser sig som en anhörig och därmed missar att man själv kan få råd och stöd. Men om man tänker över sin egen situation en stund, så är det nog många som faktiskt är anhöriga enligt socialtjänstlagens definition. Anhörig är den som vårdar en långvarigt sjuk eller äldre eller stödjer en närstående som har en funktionsnedsättning. Man kanske har ett syskon som man stödjer genom att handla och laga mat till varje vecka eller en svärmor som man ringer eftersom man vet att hon behöver det för att klara vardagen.

För att orka med i sin roll som anhörig är det viktigt att man får stöd för att hinna med sig själv och sitt eget liv. Som anhörig har man till och med lagstadgad rätt att få stöd av sin hemkommun enligt socialtjänstlagen. Inom vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborgs stad har vi anhörigstöd och ett anhörigcentrum dit man som anhörig kan vända sig för att bland annat få råd och stöd eller att för att kunna träffa andra i samma situation. Vårt anhörigcentrum ligger på Carl Krooks gata 10 i centrala Helsingborg och du kan läsa mer om verksamheten på helsingborg.se.

Flera gånger har jag hört anhöriga säga att ” om jag bara visste då, det jag vet nu” och jag är övertygad om att ett bra anhörigstöd kan göra stor skillnad för den som är anhörig. Även om man inte känner att man själv behöver stöd precis i början när man själv stödjer en närstående, kan det vara bra att veta att det finns stöd och råd att få om man har behov av det.

Vi har idag ett väl utvecklat stöd till dem som vårdar eller stödjer äldre närstående, men vi vill utveckla vårt anhörigstöd så att vi även når andra grupper. Det kan till exempel vara anhöriga som stöttar närstående med funktionsnedsättningar, eller anhöriga som har flyttat hit från andra delar av världen. För att kunna göra det behöver vi veta vilken sorts stöd du som anhörig vill ha och i vilken form. Är det i form av möten med andra anhöriga, informationsfilmer på webben, föreläsningar, praktiska tips eller andra smarta kombinationer?

Här behöver vi hjälp av dig som är anhörig för att utveckla vårt anhörigstöd. Kommentera gärna artikeln här nedan med sådant som du vill att vi ska ta upp eller tänka på. Du kan även kontakta vårt anhörigcentrum på telefonnummer 042- 10 40 44.

Läs mer:

Om vård- och omsorgsförvaltningens anhörigstöd på helsingborg.se. Här finns även det webbaserade anhörigstödet Gapet där anhöriga själva har kontakt med varandra.

På webbplatsen anhoriga.se som drivs av Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, finns många bra tips och råd

Du kan följa vår förbyggande verksamhet på instagram

Socialtjänstlagen finns att läsa på riksdagens hemsida

Viweca Thoresson är verksamhetschef inom Omsorg i Helsingborg, vilket är stadens egen utförare av stöd och omsorg för äldre och personer med funktionsnedsättningar. Hon ansvarar bland annat för verksamheter som går under LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade), personlig assistans, anhörigstöd och förebyggande verksamheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *