Andra eventet i projektet SAFE age.

Det kom ett gästbloggsinlägg ifrån våran kollega Marie Christiansen som är projektledare och ansvarig för Vård- och omsorgsförvaltningens strategiska Eu-arbete, samt bland annat projektleder vårat Eu-projekt vid namn “Safeage”. På följande länk finner du Safeageprojektets egna hemsida: http://www.safeage.eu/

Trevlig läsning//Kvalitetsenheten

“Det är dagen innan avresa till Italien. Jag har ännu inte fått programmet. Både jag och de andra medresenärerna är nervösa. Jag ringer till projektledaren Irene i Italien. Jag blir lovad att det ska skickas under dagen.

Projektet SAFE age finansieras av EU fonden ”Europa för medborgarna”. Vård och omsorgsförvaltningen sökte och fick EU medel 2015 för projektet som har temat Framtidens hemvård och är dessutom projektägare. Tammerfors kommun i Finland, Foligno kommun i Italien och organisationen WVO Zorg i Holland är de tre andra projektdeltagarna. Syftet är att skapa informationsutbyte i temat Framtidens hemvård, lära av varandra och sprida kunskap om ämnet.

I oktober bjöd vi in deltagarna från de olika länderna, medarbetare i Helsingborgs stad, föreningsmedlemmar, politiker, fackliga förtroendevalda, studenter och medborgare till det första eventet. På vår hemsida http://www.safeage.eu/ och på Instagram under #safeage kan du följa projektet.

Kommunen Foligno är värd för det andra eventet och temat är ”Active aging”, fritt översatt till aktivt åldrande. De sju förväntansfulla deltagarna från Helsingborg begav sig onsdagen den 6 april mot Italien. Programmet visade sig vara späckat. Förutom jag själv, som projektledare av SAFE age fanns vår förvaltningschef Britt-Marie Börjesson, stabschef Nicklas Sommelius, verksamhetschef för hemvård Viweca Thoresson, utredare och tidigare enhetschef i hemvård Alma Vrbanjac, kommunals företrädare Chris Svitzer och Ingvar Löfdahl som företrädde Kommunala pensionärsrådet.

Väl framme på kvällen i ett varmt Foligno samlades inbjudna gäster för att hälsa varandra välkomna. Jag hade inte förutspått 30 graders värme så dunjackan och ulltröjan kändes malplacerade. Mitt resesällskap var bättre förberedda. Foligno har knappt 60. 000 invånare, ligger i regionen Umbrien strax norr om Rom och kantas av en liten flod kring stadskärnan och dess mur.

Dagen efter startade själva eventet med studiebesök på förmiddagen i det som närmast kan liknas våra dagverksamheter i Helsingborg. I samma byggnad fanns en våning med vårdboende.

Nästa studiebesök var ett kommunalt boende för seniorer som kunde klara sig själv i stor utsträckning.  Vid studiebesöket upplevde jag att det var svårt att få en bild av hur kvalitén på insatsen var på så kort tid och att det var lättare för mig att bedöma lokaler och inredning.

Foligno har aktivt deltagit i olika EU finansierade projekt under årens lopp och redovisade ett smakprov på dessa under resterande eftermiddag. Vi fick bland annat se kortfilmer av och med seniorer på ämnen aktuella för dem, spela med i en teater och delta i en workshop om säkerhet för seniorer.

Efter att första dagen avslutades klockan sex var vi alla både fyllda av information och intryck. Några av oss fick en guidad tur av staden tillsammans med en av de italienska deltagarna. Katia vår personliga guide, berättade om sitt arbete med ett team av biståndshandläggare. Det blev inte bara en visning av fantastiska byggnader som kyrkan, stadshuset och flera torgliknande platser utan även en presentation av medborgarna i Foligno. Det verkade som att Katia kände de flesta och många var nyfikna på oss.

Följande dag bestod av bestod  om hur Foligno arbetar med att aktiviteter för seniorer. Efteråt följde gruppdiskussioner. Det var vid dessa tillfällen av diskussioner vi fick mycket utbyte av varandra.  Den tekniska utvecklingen i dag och framtiden var en fråga som engagerade alla.

hrtththr

Väl hemma på kontoret börjar planeringen av nästa resa till Tampere, Finland i september.

Molte grazie Italia!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *