Åbräddens kök bland de bästa i Sverige

Vårdboendet Åbräddens kök i Helsingborg kom på en tredje plats i tävlingen ”Årets seniormåltid” som ordnas av White guide junior. Samanlagt sextio kök tävlade i kategorin och tio nominerades. Priset delades ut på en gala i Malmö under tisdagen.

Första priset togs av Stocksundsgården i Danderyd och andra plats av Tubberöds äldreboende på Tjörn.

En jury har besökt de olika köken, provsmakat, intervjuat och bedömt hur matlagningen går till.Kockarna på Åbrädden.

Köket på Åbräddens vårdboende är ett eget kök där all mat lagas från grunden. Köket drivs av Matomsorg som är en del av den kommunala utföraren Omsorg i Helsingborg. I köket arbetar Mats Anderson, Camilla Engkvist och Ingrid Rosengren.

I motiveringen skriver juryn bland annat att gästen står i centrum och bestämmer i köket på Åbräddens vårdboende. God och energirik mat som lagas från grunden och en bra kommunikation med matgästerna på plats är andra saker som lyfts fram.

– Roligt att kategorin med mat för äldre lyfts upp. Det är en grupp som ofta glöms bort. Äldre behöver ha lika bra mat som de haft hela sitt liv. Måltiden är ofta det som sätter guldkant på många äldres vardag. Men nästa år siktar vi på att ta första priset, säger Jenny Håkansson enhetschef för Matomsorg.

– Det är roligt att se att nämndens satsning på bra mat på stadens äldreboende har gett så bra resultat, säger Maria Nilsson, ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *